airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Klage over sundhedsfaglig behandling

Inden du klikker på linket bedes du venligst læse teksten nedenfor.
Send en klage

Hvad er en klage over sundhedsfaglig behandling 

Via det ovenstående link kan du klage over den sundhedsfaglige behandling du har modtaget i forbindelse med en sundhedsydelse. Denne form for klage kaldes ”klage over sundhedsfaglig behandling” da du klager over den behandling du har modtaget, og som udgangspunkt ikke specifikt over opførslen af en bestemt person eller den generelle service. Hvis der er specifikke personer du mener har haft en klar negativ indflydelse på forløbet, kan det være en fordel at nævne dem i klagen, da Landslægeembedet kan bruge denne information til at vurdere om der bør oprettes en personrettet klage eller et særskilt tilsyn.

Klager over sundhedsfaglig behandling omfatter behandling foretaget af sundhedspersoner både i og udenfor det offentlige sundhedsvæsen i Grønland, herunder:

• Undersøgelser.
• Diagnose og behandling af sygdomme.
• Visse former for pleje i forbindelse med modtagelse af en sundhedsydelse.
• Forebyggelse og sundhedsfremme af den enkelte patient.
• Information om og samtykke til behandling.
• Brud på sundhedspersonalets tavshedspligt.
• Lægeerklæringer.
• Journalføring i forbindelse med ovenstående.

I visse tilfælde vil der være et overlap mellem en klage over sundhedsfaglig behandling og en service klage. I disse tilfælde indbringer Landslægeembedet klager over sundhedsfaglig behandling til den rette behandlende myndighed der behandler disse type sager og viderebringer serviceklagen til den øverste ledelse i sundhedsvæsenet til deres behandling.

Behandling af en klage over sundhedsfaglig behandling afsluttes med en afgørelse om klagens indhold. Medhold i en klage over sundhedsfaglig behandling medfører ikke erstatning. Du kan søge om erstatning ved at fremsende en ansøgning her: Tryk her. Det skal bemærkes, at du ikke behøver at klage over din behandling for at søge erstatning, du kan derfor uafhængigt beslutte om du ønsker at klage eller søge erstatning eller begge dele.

Når du klager over sundhedsfaglig behandling som omfatter behandling foretaget af sundhedspersonale både i og udenfor det offentlige sundhedsvæsen, kan det resultere i kritik af den behandling du klager over, om sundhedsvæsenets eller sundhedspersonens sundhedsfaglige virksomhed ved patientbehandlingen samlet set må anses for at være under normen for almindelig anerkendt faglig standard.

Bemærk:
Du kan også kontakte Sundhedsvæsenets patientvejledning alle hverdage telefonisk mellem kl. 13:00 til 15:00 for at tale om det forløb du ønsker at klage over, samt for at få mere information om dine muligheder og rettigheder i sundhedsvæsenet, før du beslutter dig for at klage. Deres kontaktoplysninger findes her: https://peqqik.gl/Emner/Patientinformation/Patientvejledning

Eksempler på klager over sundhedsfaglig behandling” 

Her kan du se eksempler på klager over sundhedsfaglig behandling:
Hvis du har været udsat for en hændelse som ikke lever op til normen for almindelig anerkendt sundhedsfaglige behandlinger hos f.eks. lægen eller pleje på et sundhedscenter eller lignende sundhedsfaglige virksomheder, har du som patient mulighed for at klage over behandlingen via denne side.

Bemærk - Eksemplerne nedenfor, angiver hvad en klage over sundhedsfaglig behandling kan omfatte:

Eksempler på klager over sundhedsfaglig behandling:
”Jeg faldt i forbindelse med en gåtur i fjeldet og slog mig til en stor sten på mine ribben, og jeg har fået blå mærker og har meget ondt, men da jeg kontaktede sundhedsvæsenet, oplyste de, at de ikke fandt det nødvendigt at undersøge mig og give mig behandling. Jeg prøvede at, ringe til lægetelefonen flere gange, en uge senere fik jeg en tid hos en sygeplejerske der konstaterede, at et ribben var brækket.”

”Jeg vil gerne klage over operation af mit knæ. Resultatet af operationen er utilstrækkelig, jeg kan ikke stå på mit ben uden det gør meget ondt, og forud for operationen blev jeg oplyst at jeg ville opnå næsten fuld bevægelse i knæet.
3 måneder efter operationen, ringede jeg til lægetelefonen da jeg forsat ikke kunne stå på mit ben uden store smerter. Lægen i lægetelefon nægtede at give mig en tid til at få undersøgt mit knæ.”

”Jeg vil gerne klage over den behandling jeg har modtaget i sundhedsvæsenet. Jeg har ikke fået den rette behandling og fik udleveret forkert medicin.”

”Jeg vil gerne klage over at min datter har mistet muligheden til at få tandbøjler. Min datter blev undersøgt af en bøjletandlæge og pga. udeblivelse mistede vi tandbøjletilbuddet, som hun ellers har glædet sig til, fordi hun har skæve tænder.”


Bemærk - Klager over sundhedsfaglig behandling og serviceklager er helt forskellige typer af klager, der behandles af forskellige myndigheder, derfor er der forskellige blanketter til de 2 forskellige typer klager. Alle klager skal dog indgives til Landslægeembedet, hvorefter sagen bliver videregivet til den rette myndighed, der behandler og træffer afgørelse i sagen.

Eksemplerne nedenfor, angiver hvad en klage over sundhedsfaglig behandling ikke er:

Eksempler på serviceklager:

”Jeg har fået utilstrækkelig hjælp af personalet i afdelingen, man nægtede at give mig forplejning, selvom jeg var sengeliggende på dette tidspunkt. ”

”Jeg blev indlagt i går. Inden jeg skulle opereres, bliver jeg bedt om at tage et bad, jeg gik i baderummet og så, at baderummet var beskidt. Jeg henvendte mig til personalet. Personalet nægtede at rengøre baderummet så jeg kunne benytte det.”

Tryk på dette link, hvis du vil vide mere om serviceklager. Serviceklage  .

Hvis du er i tvivl, kan du kontakte Landslægeembedet og modtage vejledning, kontaktoplysninger fremgår nedenfor i afsnittet ”Send en klage over din behandling”.

Send en klage over sundhedsfaglig behandling 

Du kan sende din klage over sundhedsfaglig behandling på en af de følgende måder:

1. Logge ind med dit MitID via selvbetjening ”Send patientklagen her” øverst på denne side for at udfylde klagen og sende den derfra, eller
2. Udfylde og udskrive din klage eller udskrive og udfylde din klage og sende den via e-mail til nun@nanoq.gl eller som brevpost til Landslægeembedet, postboks 120, 3900 Nuuk

Hvis du har brug for hjælp til at indsende din klage, kan du få hjælp:

• hos din lokale Borgerservice i kommunen (teknisk hjælp) eller
• ved at kontakte Landslægeembedet via nun@nanoq.gl eller tlf. 34 51 92

Bemærk:
Husk at du skal have fuldmagt, hvis du indsender en klage på vegne af en anden person. Du kan læse mere herom i afsnittet nedenfor.

Fuldmagt – Hvis du klager på vegne af en anden 

Hvis du klager over et forløb hvor dit barn var patient:
Som forælder eller værge for et barn, kan du klage på vegne af barnet uden at udfylde en fuldmagt, hvis barnet er under 18 år.

Hvis du klager over et forløb på vegne af en anden person:
Hvis du vil klage på vegne af en anden person, skal personen du sender en anmodning på vegne af, have givet dig en skriftlig fuldmagt inden du sender klagen til Landslægeembedet. Det gælder også, selvom personen er en nær pårørende som for eksempel en forælder, et voksent barn, eller en ægtefælle.

Fuldmagten er nødvendig, fordi sundhedspersonalet og sagsbehandlerne kun må videregive oplysninger om fortrolige og personlige forhold, når den som sagen vedrører, har givet samtykke til det.

Klik her for at hente fuldmagtsskemaet

Behandling af din klage over sundhedsfaglig behandling 

Behandling af klager over sundhedsfaglig behandling i sundhedsvæsenet
Når Landslægeembedet har modtaget din klage, vil du få en kvittering for modtagelsen.
Når sagen er vurderet ved Landslægeembedet, vil du modtage information om sagens videre behandling samt forventet sagsbehandlingstid.

Landslægeembedet videresender din sag som behandles af forskellige instanser og forskellige sagsbehandlere afhængigt af hvilken type sag der er tale om:

Klager over sundhedsfaglig behandling videresendes til behandling ved Styrelsen for Patientklager.

Styrelsen for Patientklager vil efter modtagelsen af klagen undersøge hvad der er sket. Styrelsen for Patientklager vil blandt andet indhente oplysninger fra det sundhedspersonale, som du har klaget over.
For at kunne behandle din klage, skal du besvare de henvendelser om oplysninger i sagen, bekræftelse af klagepunkter med mere, som sagsbehandlerne ved Landslægeembedet og Styrelsen for Patientklager sender til dig i løbet af den periode hvor din klage behandles.

Hvis du ikke besvarer henvendelserne, bliver sagen behandlet på et ufuldstændigt grundlag. Det kan resultere i en større risiko for, at du ikke får medhold i din klage samt en forlængelse af sagsbehandlingstiden.

Du kan forvente at behandlingen af din klage over sunhedsfaglig behandling ved Styrelsen for Patientklager kan vare op til 3 måneder.


Frister for din klage over sundhedsfaglig behandling 

For at din klage kan behandles så grundigt og effektivt som muligt, er det vigtigt, at du klager så hurtigt som muligt efter hændelsen er sket.
Hvis der går lang tid inden du klager, kan sundhedspersonalet have svært ved at huske detaljerne i sagen, eller have skiftet arbejdsplads. Det gør det svært at behandle en klage.

Du kan senest klage over et behandlingsforløb 5 år efter behandlingen har fundet sted.
Hvis du klager over sundhedsfaglig behandling, skal det ske senest 2 år efter det tidspunkt hvor du blev opmærksom på det du klager over.


En dialogsamtale om din klage over sundhedsfaglig behandling 

Enhver person, der klager over forløbet af deres behandling i sundhedsvæsenet, bliver tilbudt en dialogsamtale med sundhedsvæsenet. Formålet med et dialogmøde er at, give patienten mulighed for at få en forklaring og oplysninger vedrørende deres behandlingsforløb. Der bliver lagt op til, at klageren efter dialogmødet tager stilling til, hvorvidt klagen skal forsætte. Husk, hvis du ønsker en dialogsamtale, skal det fremgå i klageskemaet ved at afkrydse feltet under dialogmøde.
Hvis du ikke har taget stilling til om du ønsker en dialogsamtale, vil du blive kontaktet af Landslægeembedet, dette vil ske telefonisk.

Hvad sker der efter dialogsamtalen?
Der er ingen formelle krav til afholdelse af samtalen, og hver Sundhedscenter håndterer dialogsamtalerne forskelligt. Sundhedscenter stiller lokaler til rådighed. Det er derfor vigtigt, du hurtigt sætter dig ind i procedurerne i dit sundhedscenter, hvis du skal deltage i en dialogsamtale.
Til dialogsamtalen vil du få svar på dine spørgsmål og få en forklaring på, hvorfor bl.a. behandling og undersøgelser er forløbet som de er.

Enten kan dialogsamtalen ende med, at klageren føler sagen tilfredsstillende behandlet. Så afsluttes klagesagen, og den kan herefter ikke genoptages. Klageren kan også vælge at fastholde klagen, som derefter behandles af Styrelsen for Patientklager. Det er klageren, som bestemmer om klagen skal behandles.

Når du bliver kontaktet af Sundhedsvæsenet vil du få at vide, hvem du skal kontakte, hvis du er i tvivl.

Bemærk:
Hvis du ønsker et dialogmøde med sundhedsvæsenet eller ej skal du afkrydse ved afkrydsningsfeltet i blanketten. Hvis du ønsker et dialogmøde, vil sundhedsvæsenet kontakte dig indenfor 4 uger.


Ønsker du at ændre din klage over sundhedsfaglig behandling?  

Du har mulighed for, inden din sag afsluttes at indsende flere oplysninger til din klage over sundhedsfaglig behandling til brug for behandlingen af din sag.

Hvis du har nye oplysninger vedrørende din sag, skal du indsende de nye oplysninger til Landslægeembedet via e-mail til: nun@nanoq.gl eller kontakte Landslægeembedet via telefon på 34 51 92. Åbningstiderne er mandag – fredag kl. 10:00 – 14:00.

Landslægeembedet
Intaleeqqap Aqq. 2
Postbox 120
3900 Nuuk
nun@nanoq.gl
Tlf: +299 34 51 92