airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Informationer til borgere i Uummannaq og kommunen skaber forvirring

23. september 2019

Borgerinformationerne om olieforureningen af drikkevandet i Uummannaq og informationerne til Avannaata Kommunia er ikke enslydende og skaber kun forvirring. Situationen i lokalsamfundet er yderligere blevet uholdbar, fordi kommunale institutioner må holdes lukket og fiskerne ikke længere kan indhandle deres fangst. Derfor må landslægen og Naalakkersuisoq for Erhverv, Energi og Forskning Jess Svane komme til Uummannaq og komme med entydige forklaringer, mener Palle Jerimiassen, borgmester i Avannaata Kommunia. 

Søndagens borgermøde om olieforureningen af drikkevandet i Uummannaq har blot givet anledning til forvirring blandt borgerne i Uummannaq, og informationerne til borgermødet og informationer til de ansvarlige i Avannaata Kommunia stemmer ikke overens med hinanden.

- Efter gårsdagens borgerinformation i Uummannaq har borgerne henvendt sig til Avannaata Kommunia. Borgerne er stærkt utilfredse og føler, at borgermødet blot blev brugt til at tysse ned på folk, og de føler, at ingen kunne give ordentlige svar på deres spørgsmål. Eksempelvis oplyser borgerne, at vandet lugter stærkt af olie, og samtidig opfordrer Nukissiorfiit, at vandet kan bruges til rengøring og til at vaske tøj med. Det giver bare ikke mening, siger Palle Jerimiassen, borgmester i Avannaata Kommunia og fortsætter:

- Sammenholdt med informationerne til Avannaata Kommunia kan vi desværre konstatere, at informationerne fra landslægeembedet og Nukissiorfiit ikke stemmer overens med hinanden. Derfor må Jess Svane, Naalakkersuisoq for Erhverv, Energi og Forskning samt landslægen komme til Uummannaq og komme med entydige forklaringer.

Kommunen har egenhændigt sørget for transport af 5.000 liter drikkevand til Uummannaq og har opfordret borgerne til at opsamle isskosser, som kan smeltes og bruges som drikkevand. Kommunen har derudover transporteret vanddunke til at hente vand med.

Indtil videre har Avannaata Kommunia besluttet at lukke skolen, en integreret vuggestue og børnehave, en fritidsordning og elevhjemmet i Uummannaq. Kommunen vil dagligt vurdere, om hvorvidt institutionerne fortsat skal holdes lukket.

- Dette afstedkommer, at nogle forældre må blive hjemme og passe børn. Oveni det kan fiskerne ikke længere indhandle deres fangst på grund af lukkede fabrikker. Henset til den alarmerende situation i byen ønsker vi som de kommunale ansvarlige, at Naalakkersuisut sørger for, at der indsættes et indhandlingsskib, så fiskerne i det mindste får sikret indhandling af deres fangst, siger borgmester Palle Jerimiassen.