airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Nye målinger ved Illorsuit og status fra Naalakkersuisut ønskes

Borgmesteren i Avannaata Kommunia har på baggrund af et ønske fra kommunalbestyrelsen rettet henvendelse til Naalakkersuisut om blandt andet muligheden for genåbning af bygden Illorsuit, der var en af to bygder, der måttet rømmes efter et fjeldskred i 2017.
26. august 2020
Borgmester Palle Jerimiassen har rettet en skriftlig henvendelse til formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, på baggrund af kommunalbestyrelsens ønske om nogle tiltag, der skal afdække muligheden for genåbningen af Illorsuit.

Kommunalbestyrelsen ønsker, at Naalakkersuisut så hurtigst som muligt tager initiativ til, at der foretages nye undersøgelser og målinger på fjeldet ved Karrat-fjorden, og at resultaterne bliver forelagt for borgerne. Kommunalbestyrelsen ønsker også, at Naalakkersuisut undersøger muligheden for genåbning af Illorsuit. Derudover ønsker kommunalbestyrelsen, at Naalakkersuisut gør status om sagen, og endelig ønskes det, at en repræsentant for de evakuerede deltager ved undersøgelsen og målingerne af fjeldet i Karrat-fjorden.

Drøftet i kommunalbestyrelsen

Muligheden for genåbning af Illorsuit blev drøftet på kommunalbestyrelsens ekstraordinære møde den 20. august. Det var kommunalbestyrelsesmedlemmerne Jens Kristian Therkildsen fra Ikerasak og Sakio Fleischer fra Uummannaq, der kom med forslaget om drøftelse af muligheden for genåbning af Illorsuit. Også foreningen for tidligere Illorsuit beboere havde rettet henvendelse om samme emne.

- Fjeldsiden ved Karrat-fjorden er styrtet i havet. Og det er på tide, at der bliver foretaget nye målinger ved fjeldet. Havet ved Illorsuit er et stort hellefiske-område, og der skete ingen skader i bygden ved fjeldskredet i 2017. Vi lever fortsat med evakuerede borgere, der fra tid til anden fremsætter ønsker om at vende tilbage til deres bygd. Alt imens forfalder husene i bygden, som kan blive omkostningsfuldt for borgerne, sagde Karl Kristian Therkildsen ved fremlæggelsen.

Borgmester Palle Jerimiassen erindrede kommunalbestyrelsen om, at data, som kommunalbestyrelsen skal tage stilling til, skal komme fra officielle myndigheder og ikke fra private billeder eller private iagttagelser, og at undersøgelsen af risiko-områderne for fjeldskred startede for to år siden ved underskrivelsen af en aftale mellem Selvstyret og den danske stat, samt at undersøgelserne vil fortsætte nordover her i år.

- Foreløbige undersøgelser viser, at et nyt fjeldskred kan forårsage otte meter høje bølger, der med en fart på 250 kilometer i timen kan nå frem til Nuugaatsiaq i løbet af syv minutter, og at mulige beboere kun får to minutter til at flygte, fra de får varsling om faren for tsunami-bølger, mens mulige beboere i Illorsuit får fem til syv minutter til at flygte, fra de bliver varslet, erindrede borgmester Palle Jerimiassen.

Samtlige partier i kommunalbestyrelsen bakker op om borgmesteren skriftlige henvendelse til Naalakkersuisut.

Tekst: Káte Hansen, khan@avannaata.gl
Foto: Arkiv

Kommunalbestyrelsen ønsker, at Naalakkersuisut skal undersøge muligheden for genåbning af Illorsuit.