airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

International sommercamp i Kullorsuaq

Lokale og udenlandske frivillige styrker sammenhold i bygden
7. juli 2023

To uger fyldt med sport, leg og kreative aktiviteter er ved at være slut. Lokale frivillige fra Kullorsuaq har sammen med 9 internationale frivillige gennemført en sommercamp for alle børn og unge i bygden.

Susanne Eliassen er en af de lokale frivillige. Hun bor i Kullorsuaq og var også frivillig sidste sommer, hvor hendes 4-årige søn Ilannguaq var med på Camp Kulloq – som sommercampen hedder. I år har Susanne taget springet som en af de to campledere.

”Jeg kunne se, hvor mange børn og unge, der deltog sidste år og det var sjovt at være med. Så i år tænkte jeg, at jeg nok godt kunne være campleder, fortæller 27-årige Susanne Eliassen.

I flere måneder har hun været med til at planlægge og nu gennemføre Camp Kulloq.

 

”Jeg kan virkelig godt lide at være med til at arrangere sommercampen og jeg har lært en masse ved at være frivillig leder.  Det er spændende at møde så mange frivillige fra udlandet og vi har fået et godt sammenhold og nogle af dem er som familie for mig, ” fortæller Susanne.

 

Gode løsninger på tværs af nationalitet

Godt halvdelen af de 20 frivillige der har arrangeret og udført sommercampen er lokale fra Kullorsuaq. Resten er frivillige fra Serbien, Tjekkiet, Hong Kong, Mexico, Estland og Danmark.

De frivillige har blandt andet arrangeret fodbold, basketball, høvdingebold, maling på sten, brætspil, lego og forskellige andre lege. En del af aktivitetsmaterialerne til campen er, på grund af isen, først kommet frem sent, men på trods af disse vanskeligheder har frivilligholdet alligevel fundet gode løsninger.

 

”Vi fortæller om og viser hinanden, hvordan vi bor og lever, og hvordan vores kultur er. Vi har serveret narhval, mattak og sæl for de frivillige fra udlandet. De har også lavet noget af deres mad, ” siger Susanne Eliassen.

En af de frivillige fra Mexico har fx arrangeret en aktivitet, hvor de lokale børn og unge har været med til at fremstille en Piñata (en slags mexicansk fastelavnstønde af pap) og samtidig fortalt om denne tradition i Mexico.

 

Fest for hele bygden

Selv om campen især er for børn og unge, så er der mange voksne, forældre og bedsteforældre, der også dukker op, fortæller den anden campleder, Maria Brix Rasmussen fra Danmark.

”Det er primært for børn og unge, men der kommer også mange voksne. Både af nysgerrighed og for at være med i fælles aktiviteter med deres børn. Der er en helt særlig stemning, synes jeg, og det giver et godt sammenhold på tværs af frivillige og indbyggere,” fortæller hun.

Den 29-årige Maria Brix Rasmussen har været campleder i Kullorsuaq i 2019. Hun har glædet sig til at være campleder sammen med Susanne i år - og til at komme tilbage til bygden.

”Kullorsuaq har en ganske særlig og stor plads i mit hjerte. Jeg lærer en masse af både de andre frivillige og af dem der deltager – og jeg håber også, at jeg kan bidrage med nyt til dem,” siger Maria Brix Rasmussen.

 

Aktiviteterne på sommercampen kan sagtens foregå  på tværs af sprog, kultur og alder. De lokale frivillige er gode til at oversætte både fra og til grønlandsk, dansk og engelsk.

”Bygden har taget så godt imod os alle sammen, så det har været en fantastisk oplevelse for alle,” siger Maria Brix Rasmussen.

Camp Kulloq 2023 slutter 8. juli med en stor afskedsfest og fælles lege for hele bygden.

”Det har været en fantastisk camp og jeg har lært så mange nye unge at kende og hørt om livet, hvor de bor. Vi hjælper hinanden og de frivillige er blevet mine nye venner,” siger Susanne Eliassen, som gerne vil være med, hvis der bliver sommercamp igen næste år

Campen er blandt andet arrangeret af foreningen Grønlandske Børn – Kalaallit Meerartaat

Læs også artiklen på Sermitsiaq.AG: Hele verden holder sommerlejr i Kullorsuaq | Sermitsiaq.AG

 

Piñata (en slags mexicansk fastelavnstønde af pap) som børn og unge har været med til at lave - den frivillige fra mexico fortalte hvordan og hvorfor man holder den tradition i Mexico                                                                                                                                                                                                                                                     .  
De to sommercampledere Maria Brix Rasmussen og Susanne Eliassen, Kullorsuaq                                                                                                                                                                                                                                                                 . 
Lokale frivilligefra Kullorsuaq har sammen med 9 internationale frivillige gennemført ensommercamp for alle børn og unge i bygden - og mange voksne har også deltaget