airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Cirkus, skak, film og dans på skoleskemaet

Festival i Kullorsuaq giver nye færdigheder for børn og voksne
20. september 2023

”Cirkus er virkelig sjovt. Nu kan jeg jonglere med alt muligt: Kinesiske tallerkner, bolde og stole”, fortæller Nadia Bidstrup fra 7. klasse i Kullorsuaq.

Hun har sammen med andre elever i Kullorsuaq haft en uge med cirkus, dans, skak og film på skemaet som en del af skolens projektuge.

Eleverne havde undervisning om formiddagen i alle fire og kunne om eftermiddagen fordybe sig i det emne de selv valgte.

”Jeg valgte film og har lavet en dokumentar over hele festivallen. Jeg har lært en masse om, hvordan man laver film, klipper den og sætter lyd på,” fortæller Petra Bidstrup fra 9. klasse i Kullorsuaq.

Fritidsleder Birgitta Kammann Danielsen, Avannaata Kommunia, har arrangeret denne festival i samarbejde med sine islandske partner skakforeningen ”Hrokurinn” og foreningen ”Vinatta i verki” i Upernavik området og hun er også begejstret.

”Der har været en super stemning i hele skolen og en masse skjulte talenter er blomstret op. Ikke bare i skolen men i hele bygden,” fortæller hun

Det er 3. gang festivalen foregår i Kullorsuaq.

”Vi har et succesrigt samarbejde med blandt andet skakforeningen Hrokurinn fra Island og i år var der også en danseinstruktør med i truppen, en fra filmverdenen og to cirkusartister og jonglører, ” siger Birgitta Kammann Danielsen.

Det er ikke kun skoleeleverne i projektugen, der har haft glæde af festival-truppen. Hver aften har der været aktiviteter i minihallen for hele bygden fx familiecirkus og skak for både børn og voksne. Og selv om eleverne havde undervisning i skolen, så var der flere, der også dukkede op med forældre og bedsteforældre om aftenen.

”Jeg lånte bolde med hjem og øvede mig i at jonglere med 3 bolde. Det var sjovt, så jeg kom også til familiecirkus om aftenen. Nu kan jeg jonglere med både bolde og kinesiske tallerkner,” fortæller Gedion Nielsen på 11 år.

Øvelse gav medalje

7-årige Sam Olsen fra Kullorsuaq deltog i skakturneringen og hans bedstemor, Pernille Olsen, er stolt over, hvor meget han har opnået.

”Sam ville rigtig gerne være med til skakturneringen, så han øvede og øvede sig i løbet af ugen. De fik skakundervisning i skolen, men Sam ville gerne vinde en medalje, så han fandt han en app på sin mobil, så han også kunne øve sig hele eftermiddagen – og så skulle vi andre være meget stille derhjemme, ”fortæller Pernille Olsen med et smil. ”Jeg er bare så stolt over, at han har kunne sætte sig et mål og så har nået det.”

Sproget ingen hindring

Besøget af den internationale trup gav også mulighed for at træne andre sprog.

”Vi har brugt rigtig meget engelsk til at snakke med dem. Når vi manglede ord, så har vi bare brugt kropssprog,” fortæller Naasunnguaq Olsen og Kimmernaq Petersen fra 9. klasse.

Ugen sluttede med en stor festforestilling, hvor alle var inviteret i hallen og eleverne viste, hvad de havde lært i løbet af ugen.

”Til den store afslutningsfest jonglerede vi og lavede akrobatik med stole. Det var lidt svært, men det lykkedes”, siger Gedion Nielsen.

Større festival end tidligere

Festivallen er sponsoreret af fondsmidler og andre sponsorer og projektleder Birgitta Kammann Danielsen, Avannaata Kommunia, er glad for, at endnu flere i år kan få glæde af de udenlandske gæster.

”Underviserne er meget dygtige og engagerede og i år er det lykkedes os at indsamle nok midler til, at vi har flere aktiviteter på programmet og når ud til endnu flere mennesker,” siger fritidslederen.

Tidligere har festivalen kun været i Kullorsuaq, men i år rejste truppen videre til Innaarsuit, Aappilattoq og Upernavik. Her var der et show for alle om aftenen og der blev også mulighed for selv at prøve tallerkner i luften, dans og skak.

Hallen i Upernavik var fyldt til bristepunktet og der var sågar beboere fra Innaarsuit, som havde taget turen til Upernavik for at se showet igen!

Udover Avannaata Kommunia så havde NAPA, NunaFonden, Vinatta i verki, Air Greenland, Air Iceland, Bonus  sponsoreret festivalen.

                                          .
                                                  .
        .
       .