airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Brandfolk kan fremover uddannes lokalt

Avannaata Kommunia kan nu tilbyde brandfolk en komplet Funktionsuddannelse i Ilulissat – og hvor undervisningen foregår på grønlandsk.
9. november 2023

Hvis alt går som planlagt, så kan det første hold på 10-15 deltagere gennemføre Funktionsuddannelsen i slutningen af 2024. Muligheden kommer efter mere end 1,5 års arbejde og en endelig godkendelse af fagudvalget i Brandskolen i Danmark.


Med en lokal Funktionsuddannelse i Avannaata Kommunia behøver beredskabsfolk ikke længere rejse til Danmark for at blive uddannet.


Beredskabsinspektør i Avannaata Kommunia, Isak Pjetturson, er glad for, at uddannelsen nu kan foregå på grønlandsk og håber det dermed bliver lettere at rekruttere og fastholde folk i kommunens beredskab:

"Det er afgørende, at vi kan bruge vores eget sprog, når vi uddanner vores personale. Tidligere oplevede vi, at mange droppede ud af uddannelsen i Danmark, primært fordi sproget var en barriere og skabte for mange udfordringer.”


Avannaata Kommunia har fire Funktionsuddannelse-instruktører, som kan undervise lokalt. De kan bruge det danske undervisningsmateriale og bøger, som oversættes til grønlandsk. En censor udpeges af Beredskabsstyrelsen.

Funktionsuddannelsen er på 164 timer teori og praksis. Den inkluderer også teoretisk undervisning om beredskab ved togkatastrofer og brande i fx landbrugsejendomme med kvæg og svin.


Containerby til praktisk træning

Som en del af godkendelsen til kunne gennemføre ”Funktionsuddannelse indsats” har Avannaata Kommunia i Illulissat skullet opføre en container-by, der fungerer som et træningsområde, hvor deltagerne kan øve sig i nødvendige funktioner og færdigheder. Træningsområdet ligger uden for byen og indeholder en række specialdesignede containere, der gør det muligt for brandmænd at simulere realistiske brand- og redningssituationer.


”En brand kan udvikle ekstreme temperaturer, og det er afgørende, at vi kan træne under så realistiske forhold som muligt”, siger beredskabsinspektøren. Temperaturen kan nemt blive 100 grader ved gulvet og 800-900 grader øverst i et rum under en brand.


En container, der kan opvarmes til 500 grader skal give brandfolkene mulighed for jævnligt at træne i høje temperaturer. Der er også en container, der simulerer en bolig, hvori instruktører i sikkerhed kan guide brandmændene gennem redningsøvelser, inklusive flugtveje.


"Selvom vi har mulighed for nu at tilbyde Funktionsuddannelse til hele Grønland, så skal vi i første omgang sikre uddannelse vores egne medarbejdere," siger Isak Pjetturson.


Avannaata Kommunia har hermed taget et betydeligt skridt i retning af at styrke sin beredskabskapacitet og uddanne brandfolk til at kunne håndtere udfordringer i Grønland.

....
...
..