airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Søg erstatning

Send en anmodning

Hvem kan søge erstatning? 

Alle, der modtager behandling Grønland og derved påføres en skade i forbindelse med undersøgelse, behandling eller lignende foretaget af en sundhedsperson, kan søge erstatning. Du kan både søge erstatning på egne eller andres vegne når du har samtykke til dette.

En skade er for eksempel et mere omfattende sygeforløb eller varige gener. Din behandling skal have gjort, at du har fået det værre. Du skal med andre ord være påført en behandlingsskade. Du kan som skadelidte i forbindelse med en behandling under sundhedsvæsenet i Grønland søge om erstatning.

Hvis du er i tvivl om det er relevant for dig at søge erstatning, kan du kontakte Landslægeembedet og modtage vejledning, kontaktoplysninger fremgår nedenfor i afsnittet ”kontakt”.

Bemærk:
Du kan med fordel starte med at kontakte Sundhedsvæsenets patientvejledning, for at tale med personalet om din oplevelse af hændelsen og få svar på dine spørgsmål om hændelsesforløbet, eller den hændelse du har fået. Du kan læse mere om patientvejlederen her, Patientvejledning alle hverdage telefonisk mellem kl. 13:00-15:00 for at få mulighed for at tale om det du ønsker at søge erstatning for (såfremt forholdet har fundet sted i regi af sundhedsvæsenet).

Godtgørelse til forældre efter barns død 

Forældre der mister deres barn under 18 år, som følge af en skade påført i forbindelse med undersøgelse, udredning, behandling eller lignede, som behandlingsstedet bærer ansvaret for, kan være berettiget til at modtage en godtgørelse. Godtgørelsen er ikke en erstatning for det tab som forældrene har oplevet, men derimod et beløb som kan godtgøre de generelle økonomiske udgifter der kan være
forbundet med tabet af et barn, f.eks. sygemelding eller psykologhjælp.

Adgang til godtgørelse blev indført ved klage- og erstatningsloven 14. februar 2025 og gælder for skader forårsaget fra og med denne dato. Godtgørelsen gives til den af forældrene, der har forældremyndigheden over barnet. Hvis forældrene har delt forældremyndighed, udbetales godtgørelsen med halvdelen til dem hver.

Hvilken typer økonomisk tab kan dækkes ved erstatning? 

Du skal have et tab:
Skaden, du er blevet påført, skal også have givet dig et tab. Enten fysisk, psykisk eller økonomisk. Det er tabet, som erstatningen dækker.

Et økonomisk tab kan være indtægter du ikke har fået på grund af din skade, eller udgifter på grund af skaden.

Tabt arbejdsfortjeneste
Ved tabt arbejdsfortjeneste forstås at du modtager erstatning for den løn, du er gået glip af, f.eks. hvis du er blevet opsagt fra dit arbejde på grund af skaden, eller hvis du ikke fik løn under din sygemelding.

Tabt erhvervsevne
Hvis du som følge af den skade du har fået fik forringet dine muligheder for at tjene penge ved arbejde, kan du få erstatning. Her dækker vi den løn, du kunne have tjent fremover, hvis du ikke havde fået en skade efter behandlingen.

Erstatning for udgifter
Hvis du som følge af den skade du er blevet udsat for får udgifter til for eksempel medicin, fysioterapi, hjælpemidler og transport, kan denne udgift i visse tilfælde blive dækket af en erstatning.

Forsørgertabserstatning ved dødsfald
Er du ægtefælle eller samlever til en person, der er afgået ved døden som følge af en behandling, som sundhedsvæsenet er ansvarlig for, har du potentielt ret til forsørgertabserstatning. Det er den indtægt som den afdøde ægtefælle eller samlever kunne have tjent hjem til husstanden.

Et fysisk eller psykisk tab er de helbredsmæssige konsekvenser, skaden har haft for dig.
Varigt mén
Du kan få tildelt erstatning for gener, som ikke går væk. Erstatningen afhænger af, hvor alvorligt dit varige mén er.
Et varigt mén kan både være fysisk eller psykisk.

Svie og smerte
Du kan få tildelt erstatning for hver sygedag, du har haft på grund af skaden. Det kaldes godtgørelse for svie og smerte.

Bemærk:
Du kan ikke få erstatning, fordi du var uheldig at blive syg i første omgang. Den sygdom kalder vi din grundsygdom. Den er grunden til, at du i første omgang har søgt læge eller fået medicin.
Man kan kun tildele erstatning, hvis den sundhedsfaglige behandling er skyld i, at du har fået det værre, end du burde.

Eksempler på erstatningskrav 

Her kan du se eksempler på erstatningskrav:

Dette er et eksempel der kan medføre erstatning
“Du har brækker benet og opsøger behandling via sundhedsvæsenet. Lægen tilser dig, men opdager ikke bruddet og sender dig hjem. Du har langvarige smerter.
Bruddet vokser forkert sammen, og derfor må du stoppe med at arbejde da det kræver fuld mobilitet.
Du får erstatning, da bruddet burde være opdaget og behandlet. Fejlen gjorde blandt andet, at du måtte stoppe dit arbejde og dermed gik glip af din løn i perioden indtil du modtog korrekt behandling. Erstatningen kan dække løntabet og svie- og smerte.”

Dette eksempel giver ikke erstatningskrav.
”Du er ude og køre på en snescooter og vælter med den og slår dit håndled. På skadestuen får du at vide at håndleddet er forstuvet. Men da du kommer hjem, bliver det ved med at gøre ondt, og du tager derfor tilbage til skadestuen. Her tager man en røntgen, og det viser sig, at håndleddet er brækket. Heldigvis skal du bare have gips på. Og håndleddet heler, som det skal.”
Ovennævnte eksempel medfører ikke erstatning fordi, fejldiagnosen ikke gav afledte komplikationer der medfører et erstatningsberettiget krav.

Sådan søger du om erstatning 

Du kan sende din anmodning om erstatning på en af de følgende måder:

• Logge ind med dit MitID via selvbetjening ”Send din anmodning om erstatning ” på sulllissivik.gl for at udfylde og sende den derfra, eller
• Udfylde og udskrive din erstatninganmodning og sende den via e-mail til nun@nanoq.gl eller som brevpost til Landslægeembedet, postboks 120, 3900 Nuuk

Hvis du har brug for hjælp til at indsende din erstatningsanmodning, kan du få hjælp:

• hos din lokale Borgerservice i kommunen (teknisk hjælp) eller
• ved at kontakte Landslægeembedet på nun@nanoq.gl eller tlf. 34 51 92

Bemærk:
At du skal have fuldmagt, hvis du indsender en erstatningsanmodning på vegne af en anden person.
Den der skal give dig fuldmagt, skal udfylde et fuldmagtsskema, underskrive og indsende det via e-mail til nun@nanoq.gl

Fuldmagt – Hvis du søger erstatning på vegne af en anden 

Fuldmagt - hvis du søger erstatning på vegne af en anden

Som forælder eller værge for et barn, kan du søge erstatning på vegne af barnet, hvis barnet er under 18 år.
Hvis du vil søge erstatning på vegne af en myndig person, skal personen du sender en anmodning for, have givet dig fuldmagt inden du sender erstatningsanmodningen til Landslægeembedet. Det gælder også, selvom personen er en nær pårørende for eksempel en forælder, et voksent barn, eller en ægtefælle.

Fuldmagten er nødvendig, fordi sundhedspersonalet og sagsbehandlerne kun må videregive oplysninger om fortrolige og personlige forhold, når den som sagen vedrører, har givet samtykke til det.

Klik her for at hente fuldmagtsskemaet

Tidsfrister for at fremsende erstatningsanmodning 

For at din anmodning kan behandles så grundigt og effektivt som muligt, er det vigtigt, at du fremsender din anmodning om erstatning så hurtigt som muligt efter hændelsen, er sket.

Hvis der går lang tid efter hændelsen inden du anmoder om erstatning, kan de involverede personer have svært ved at huske detaljerne i sagen, eller have skiftet arbejdsplads. Det gør det svært at behandle sagen.

Efter loven må der ikke gå for lang tid, før du søger erstatning. Der er to forældelsesfrister, du skal være opmærksom på, inden du søger erstatning.

3 år
Der må ikke gå mere end 3 år, fra du finder ud af – eller burde have fundet ud af – at du har en skade, til du søger om erstatning.

10 år
Hvis det er mere end ti år siden, du blev behandlet, så er sagen forældet. Også selvom du først efterfølgende har fundet ud af, at du dengang fik en skade.

Sådan behandler vi din ansøgning om erstatning 

Erstatningsanmodninger behandles på to forskellige måder, afhængigt af hvornår skaden blev påført patienten. For skader der er påført før den 14. februar 2025, vil anmodningen blive behandlet, vurderet og afgjort af Departementet for Sundhed.

For skader der er påført den 14. februar 2025 eller herefter er proceduren som beskrevet nedenfor.

Behandling af din ansøgning om erstatning:

1. Når Landslægeembedet har modtaget din ansøgning om erstatning, vil du få en kvittering for modtagelsen.

2. Når sagen indledningsvis er vurderet ved Landslægeembedet om hvorvidt den opfylder betingelserne for behandling som erstatningssag, vil du modtage information om sagens videre behandling.

3. Landslægeembedet indsamles alt relevant materiale fra de steder, hvor du er blevet behandlet. Landslægeembedet kan for eksempel indhente din journal, røntgenbilleder, laboratoriesvar, men kan indhente alt andet materiale, der er relevant for at kunne vurdere dit forløb og ret til erstatning. Oplysningerne kan komme fra eksempelvis fra et sundhedscenter, et plejehjem eller den sundhedsperson du har modtaget din behandling ved. Hvis der mangler oplysninger fra dig, kontakter Landslægeembedet dig.

4. Når Landslægeembedet har samlet de relevante oplysninger om din anmodning om erstatning, oversendes dokumenterne til behandling ved Patienterstatningen i Danmark der vurderer det modtagne materiale, indhenter lægeudtalelser, foretager juridiske vurderinger, og træffer slutteligt afgørelse i din sag.

5. Patienterstatningen sender afgørelsen til Landslægeembedet der videresender afgørelsen til sagens parter, med tilhørende klagevejledning.

a. Hvis din sag opfylder kravene, anerkender vi, at du har fået en erstatningsberettiget skade, der giver dig ret til erstatning.

b. Hvis din sag ikke opfylder kravene, får du en afgørelse om at du ikke er berettiget til erstatning, der redegør hvorfor du ikke er berettiget til at få erstatning. Der vil fremgå en klagevejledning i afgørelsen.

Klager over afgørelse 

1. Hvis du ikke er tilfreds med afgørelsen fra Patienterstatningen, har du 1 måned til at klage over afgørelsen til Ankenævnet for Patienterstatningen. Det behandlingssted, hvor skaden er sket, og dem der skal betale erstatningen, har også mulighed for at anke afgørelsen. Du vil altid først få udbetalt en evt. opgjort erstatning, når ankefristen er udløbet. Bliver afgørelsen anket, får du først evt. erstatning, når ankesagen er afgjort.

2. Afgørelsen fra Ankenævnet for patienterstatningen sendes til Landslægeembedet der videresender afgørelsen til sagens parter, herunder dig. En evt. erstatningspligtig part skal herefter udbetale erstatning.


Hvad stor en erstatning kan du være berettiget til at modtage? 

Hvis du har ret til erstatning, afhænger erstatningens størrelse blandt andet af, hvor omfattende din skade er, hvilke konsekvenser skaden har haft for dig, hvor lang tid du har haft skaden inden den blev konstateret og din alder. Der er mange faktorer og det er ikke muligt at oplyse en beløbsstørrelse førend sagen er færdigbehandlet.

Patienterstatningen udregner erstatningen efter lov om erstatningsansvar.

Departementet for Sundhed
Imaneq 1A - 401
Postboks 1160
3900 Nuuk

Telefon: (+299) 34 50 00
Fax: (+299) 34 55 05
E-mail: pn@nanoq.gl
Hjemmeside: www.naalakkersuisut.gl
Landslægeembedet
Intaleeqqap Aqq. 2
Postbox 120
3900 Nuuk
nun@nanoq.gl
Tlf: +299 34 51 92