airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Ilulissat er destination ’number one’

22. juni 2018

Jeg har læst Sermersooq Business Councils artikel i Sermitsiaq, som omhandler ’lufthavns-kampen’. I artiklen blev der påpeget vigtigheden af, at Nuuk som hovedstad skal have en international lufthavn, og dermed være indfaldsport til Grønland, også når det gælder turismen. Sermersooq Business Council fremhæver, at Nuuk er en særlig attraktiv destination pga. kulturinstitutionerne, da disse vækker interesse hos turisterne. Deres argument er, at hvis lufthavnen ligger i Nuuk, så vil det gavne hele landet.

Jeg er ikke så meget for at komme ind på selve ’lufthavns kampen’, da jeg forholder mig til de planer som Kalaallit Airport allerede arbejder ud fra. Og det er min opfattelse, at disse planer har bred politisk opbakning. Jeg synes derfor, at det er upassende med den måde Sermersooq Business Council forsøger at favorisere Nuuk fremfor at støtte ideerne som Naalakkersuisut, og dermed også Kalaallit Airport, arbejder med. Disse går netop på, at der skal være to international lufthavne i Nuuk og Ilulissat, da disse byer udgør hver deres vigtige destination, med hver sine særlige ressourcer.

Faktuelt så er Ilulissat destination ’number one’ for turister i Grønland. Hotel kapaciteten er, fire hoteller, 4 guest houses, og i alt omkring 700 senge. Hotelkapaciteten i højsæsonen er allerede fuldt booket to år frem, og vi oplever en stigning af turister uden for højsæsonen. Og ser man lidt ud over turisterne, så er Ilulissat ofte centrum for internationale konferencer omhandlende klima, miljø, grøn energi og global opvarmning. Mange toppolitiker fra hele verden er kommet for at se vores verdensberømte isfjord, Kangia. Og store internationale medier har dækket disse møder og konferencer. Så her har Ilulissat altid fået stor opmærksomhed i hele verden. Vi kan her bare konstatere, at Ilulissat allerede har skabt sig et navn og et brand.

Det, vi har i Ilulissat, er en verdensarv, som tiltrækker turister og politikere fra hele verden, og det er en unik destination, som du ikke finder andre steder på kloden. Derudover har vi slædehundene, som kendetegner vores Grønland, og som på mange måder står som et symbol på vores kultur. Og sådan kunne man blive ved med at opremse de oplevelser, som vi tilbyder, og som tiltrækker gæster fra nær og fjern. Med andre ord er det ikke et tilfælde, at Ilulissat allerede nu er den destination som turisterne søger mod, og at Ilulissat uden sammenligningen er Grønlands førende turistattraktion.

Turister skaber økonomisk vækst, og derfor er det vigtigt, at vi i landet sammen opbygger struktureret. Her bør vi samarbejde, og ikke skændes. Det er derfor vigtigt, at vi alle sammen forstår hinanden og hinandens kompetencer. Det er også vigtigt at lytte til markedet og ikke prøver at modarbejde det.
Det er nemlig ikke altid gavnligt at prøve at genopfinde noget, der allerede er inde i en sund udvikling. Og det kan være farligt, hvis vi forsøger at styre de frie økonomiske kræfter, da dette påvirker landets økonomi som helhed.

Turisterne vil til Ilulissat, så derfor skal vi skabe de gode rammer, sådan at denne udvikling kan forsætte. God udvikling betyder netop god økonomi i sidste ende, som vil gavne hele landet. Nuuk er eksempelvis en stor uddannelsesby, og her er investeret mange penge til formålet. Og selv om vi har andre uddannelsessteder i Grønland, så støtter vi fra resten af landet Nuuks position på området. Dette gavner Nuuk, men også landet som helhed.

På samme måde ønsker vi støtte til den sunde udvikling, der allerede er inden for turismen, og som er et resultat af de fysiske forhold, og den udvikling markedet og efterspørgslen har sat. Denne støtte har vi også brug for fra Sermersooqs side.

Vi har brug for at underbygge det, der allerede virker, så vi kan få flere turister. Derfor er lufthavnsudvidelserne i Ilulissat så vigtige. Og jeg er sikker på, at dette er noget, der vil gavne resten af Grønland, da det bygges på et eksisterende og stærkt fundament.

Jeg mener derfor ikke, at vi skal have en ’lufthavns-kamp’. Alle burde støtte planerne fra Kalaallit Airport.

Med venlig hilsen
 
Palle Jerimiassen
Borgmester