airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Iværksætterlysten vokset i Qaanaaq efter kursus

12 fiskere og fangere i Qaanaaq har netop gennemgået et kursus, hvor de blandt andet har fået redskaber til at kunne varetage deres erhverv bedre. En arktisk guide vurderer, at lysten til iværksætteri i byen er vokset efter kurset.
8. oktober 2019

Afsnit 1 

Kurset kom i stand efter Avannaata Kommunias ønske om, at fiskere og fangere skal have bedre forståelse for forvaltning af egen økonomi, særligt nu ved overgangen fra fangererhvervet til fiskererhvervet, hvor lokale fangere og fiskere har fået flere penge mellem hænderne.

Kurset, der var arrangeret i samarbejde mellem Avannaata Kommunia og konsulentfirmaet AMMA Consulting, som ejes af Siverth Amondsen, blev afholdt i dagene 19. og 20. september.

Emner inden for forskellige områder, som fiskere og fangere har behov for at have kendskab til i udøvelsen af deres erhverv, blev gennemgået på kurset.

- Vi har eksempelvis gennemgået fangst- og jagtlovgivningen, betalingsjagt og -fiskeri, kvoteområder og ikke-kvoteområder, og hvordan bærer man sig ad, hvis man som en enkeltmandsvirksomhed ønsker at udvide sin virksomhed, hvor man gerne vil anskaffe en større båd. Her gennemgik vi måder at ansøge om ESU på, og hvilke muligheder for rådgivning iværksættere har, når de får bevilget klippekort, som jo gives som tilsagn om betaling til dækning af udgifter til brug for rådgivning fra jurister, advokater eller konsulenter, forklarer Siverth Amondsen, AMMA Consulting.

Men også regnskaber, budgetter og årsrapporter, årsopgørelser og meget andet blev gennemgået i de to dage, kurset varede.

- Jeg har især haft stor gavn af at lære om forskellen mellem privat- og virksomhedsøkonomi og hvor vigtigt det er at kunne føre regnskab. Generelt har kurset været gavnligt for alle deltagere, og jeg kan fornemme, at iværksætterlysten er vokset efter kurset, siger Mads Ole Kristiansen, der er arktisk guide med egen virksomhed med navnet Nunataq Atsuk Travel.

Efter kurset fik enkelte kursister mulighed for at vende deres nyerhvervede viden med kursusafholderen Siverth Amondsen indtil slutningen af måneden.

Tekst: Káte Hansen, khan@avannaata.gl

Foto: Privat