airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Første sprængning til vækst i Avannaata Kommunia

Det går godt med turismen og erhvervsudviklingen i Avannaata Kommunia. Med igangsættelsen af anlægsarbejdet for den nye internationale lufthavn i Ilulissat forventer kommunens borgmester, Palle Jerimiassen, at vi kommer en fremtid i møde med yderligere vækst til gavn for hele Grønland.
29. januar 2020
Første sprængning til udvidelsen af lufthavnen.

Borgmesteren spår, at den første sprængning i forbindelse med anlæggelsen af den forlængede lufthavn i Ilulissat har afgørende betydning for hele Grønland.

- Når den nye lufthavn kommer i brug i 2023 skal vi være forberedt på at opleve vækst i stor grad, ikke kun i Avannaata Kommunia. Vi indleder en ny æra, hvor nye erhvervsmuligheder vil opstå og som vil generere økonomi til gavn for hele det grønlandske samfund, siger Palle Jerimiassen, borgmester i Avannaata Kommunia.

Ifølge Grønlands Statisks seneste tal fra 2017 var hovedparten af virksomhederne i Grønland placeret i det daværende Qaasuitsup Kommunia med 1.725 virksomheder, mens Kommuneqarfik Sermersooq lå som nummer to med 1.464 virksomheder.

Grønland i spidsen for udviklingen
Ifølge borgmesteren er turismeerhvervet et andet område, som vil opleve vækst. I forvejen er Disko Bugt-området den mest veludviklede turismeindustri i Grønland med størst antal overnattende turister, og Ilulissat by har i mange år været og er fortsat Grønlands største turistdestination.

Lokale investorer har forudset yderligere vækst- og udviklingsmuligheder i Ilulissat og investerer i hoteller og hostels, og udenlandske investorer retter fortsat forespørgsler om muligheden for investering i Ilulissat.

- Der er ingen tvivl om, at erhvervsudviklingen og turismeudviklingen vil blive forstærket med udvidelsen af lufthavnen. Udenlandske investorer banker på og vil have en del i vækstlagkagen i kommunen, men vi skal være bevidste om, at udviklingen ikke skal styres udefra. Vi skal selv stå i spidsen for udviklingen fra Grønland. Det er også en af grundene til, at vi har etableret byudviklingsselskabet, så lokale erhvervsaktører kan inddrages i udviklingen – ikke kun i Ilulissat, men i hele kommunen. Så vi kommer en spændende fremtid i møde, siger Palle Jerimiassen og fortsætter:

- For borgerne vil forlængelsen af lufthavnen betyde billigere billetter og kortere rejser direkte ud i verden. Men vigtigst af alt skal de være forberedt på, at samfundsstrukturen vil blive markant anderledes efter færdiggørelsen af lufthavnen.

Anlægsarbejdet for den internationale lufthavn i Ilulissat forventes at blive færdiggjort i oktober 2023.

Tekst: Káte Hansen, khan@avannaata.gl
Foto: Karen H. Filskov, khf@avannaata.gl


Paalu Thomsen på ni år og Felix Larsen på seks år trykkede på knappen til første sprængning sammen med formanden for Naalakkersuisut Kim Kielsen.
Formanden for Naalakkersuisut Kim Kielsen og Avannaata Kommunias borgmester Palle Jerimiassen.