airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Erfaren leder fundet til Isfjordscentret

Elisabeth Momme bliver leder af det nye Isfjordscenter i Ilulissat – Kangiata Illorsua.
16. juni 2021

Når det nye Isfjordscenter i Ilulissat åbner den 3. juli 2021, så bliver det under ledelse af Elisabeth Momme. Elisabeth kommer fra en stilling som leder for Kulturhuset Toldkammeret i Helsingør, hvor hun har arbejdet de sidste 22 år.

Hjem til Grønland

Elisabeth Momme er født og opvokset i Nuuk, da hendes far var depotforvalter ved ”SANA” – Dronning Ingrids Sanatorium. Som 14årig flyttede hun til Danmark for at gå i skole. Hun har gået på designskolen i Kolding, og har en bachelor i Tekstilformgivning, beklædning og scenografi. Selvom hun har boet det meste af sit liv i Danmark, har hun altid vidst at hun skulle tilbage til Grønland.

”Jeg er herfra, sådan har jeg det med Grønland. Jeg har længe vidst, at jeg var på vej tilbage hertil igen. Men jeg vil jo gøre mig nyttig, så da jeg så den her stilling, så vidste jeg det var det jeg søgte efter. Jeg har været i Grønland mange gange efterhånden, men jeg har aldrig været i Nordgrønland.” fortæller Elisabeth Momme.

Mere end et museum

Isfjordscentret skal fungere som et besøgs- og formidlingscenter, hvor isfjorden og isens historie naturligt kommer til at fylde meget. Men isfjordscentret kommer ikke ”bare” til at være et is-museum, hvis det står det Elisabeth Momme.

”Det er jo forrygende arkitektur, med en helt unik beliggenhed, men hvis det skal blive den succes vi selvfølgelig håber på, så er det vigtigt, at det også bliver et sted, de lokale tager til sig. Jeg vil skabe liv i bygningen. Det skal være et sted, man har lyst til at komme igen. Det hele er jo meget nyt, og intet er fastlagt endnu. Men jeg forestiller mig, at det også bliver et sted, hvor der kan være foredrag og koncerter - et kulturcenter. Men selvfølgelig er det også vigtigt med alvorlig formidling. Vi kan jo ikke leve uden turister, men der behøver ikke at komme 3500 på én gang. Vi vil jo gerne have dem der kommer for naturen og kulturens skyld. Det er vores mål, at folk får en større viden, om den verden de lever i.” Fortæller Elisabeth Momme.

Kaffen bliver måske lidt dyrere

Bæredygtighed er et gennemgående tema for isfjordscentret, og noget Elisabeth Momme føler stærkt for.

”Bæredygtighed er en præmis, og noget vi forsøger at tænke ind i alle aspekter. Vi har f.eks. besluttet at man ikke må have sko på indenfor. Sådan er det jo her i Grønland, men det er også for at mindske slidtage på gulvene og spare på brugen af rengøringsmidler. Desuden sanser man jo også med fødderne. I bare tæer kan du jo mærke hvis du træder på en sytråd. Vi tænker at vi skal have nogle futter som folk kan låne.” Fortæller Elisabeth Momme. Brugen af lokale produkter er nemlig også en måde, hvorved at isfjordscentret skal forsøge at være bæredygtigt. ”Jeg har talt med SIU-TSIU  om at få lavet nogle sko af overskudsuld fra fårefarmene i sydgrønland. Og så er planen at vi gerne vil have lokale produkter i caféen. Så kan det selvfølgelig godt være, at kaffen bliver lidt dyrere. Det må vi tage med.”

Isfjordscentret åbner den 3. juli 2021, hvor der vil være kaffemik og åbent hus fra klokken 11.00.

www.isfjordscentret.gl/

https://www.facebook.com/isfjordscentret