airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Affald skrumper efter dispensation til åben afbrænding

Avannaata Kommunia har fået bevilget dispensation til åbne afbrændinger på kommunens lossepladser, og det vækker glæde i Upernavik, som er et af de bosteder, som har været hårdest påvirket af dynger af affald.
1. juli 2021
I Upernavik kan renovationsfolkene ikke følge med tilgangeaf affald, fordi de ikke kan brænde affald af i anlægget eller i åbnecontainere, når vinden blæser ind over byen.
Den 23. februar i år ansøgte Avannaata Kommunia om fornyelse af dispensation til åbne afbrændinger på lossepladserne for alle byer og bygder undtagen Ilulissat, der har et forbrændingsanlæg. Dispensationen blev bevilget den 18. juni 2021 og skal gælde i tre måneder.

- Vi vil udnytte de tre måneder så godt som det er muligt. Siden dispensationen blev bevilget har vi været i gang med at afbrænde dyngevis af affald. Lossepladsen var så fuld, at vi begyndte at mangle plads til yderligere affald, siger fuldmægtig Nicky Kristiansen, der er aflyser for den driftsansvarlige for affaldshåndteringen, som er på ferie.

Kan ikke følge med
Selvom der er forbrændingsanlæg på de fleste bosteder i Avannaata Kommunia, så er fyldte lossepladser en tilbagevendende udfordring de fleste steder.

- Vi har godt nok et forbrændingsanlæg i Upernavik, men vi kan ikke følge med tilgangen af affald, fordi vi ikke kan brænde affald af i anlægget eller i åbne containere, når vinden blæser ind mod byen. I bygderne er de nødt til at lave åbne afbrændinger, fordi de fleste afbrændingsanlæg ikke fungerer, og derfor er dispensationen til åbne afbrændinger en kærkommen mulighed, så vi kan gøre indhug på affaldet, siger Nicky Kristiansen.

Siden Avannaata Kommunia meldte sig ud af det fælles nationale affaldsselskab, ESANI, har kommunen arbejdet på at finde en lokal løsning for affaldshåndteringen.

- Det har blandt andet omfattet en undersøgelse af mulighederne for mindre forbrændingsanlæg og større grad af genanvendelse. Indtil Avannaata Kommunia har en fast udrullet løsning i hele kommune, vil den være afhængig af dispensationer til åbne afbrændinger, forklarer Karl Madsen, direktør i Forvaltning for Teknik.

Tekst: Káte Hansen, khan@avannaata.gl  
Foto: Avannaata Kommunia

- Siden dispensationen blev bevilget har vi været i gang medat afbrænde dyngevis af affald, siger fuldmægtig Nicky Kristiansen.