airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Samarbejdsaftale om udbredelse af entreprenørskab og innovation underskrevet i Ilulissat

Samarbejdsaftalen om at udbrede entreprenørskab og innovation på uddannelsesområdet blev underskrevet i dag fredag den 17. september på Atuarfik Jørgen Brønlund i Ilullissat. Aftalen, der blev indgået mellem USAID og Fonden for Entreprenørskab Kalaallit Nunaat, foregik i børnehøjde.
17. september 2021

En del heldige skoleelever fik mulighed for at overvære underskrivelsesceremonien, hvor formanden for fonden, Jacob Nitter Sørensen og assisterende administrator i USAID, Margaret Ellis, underskrev samarbejdsaftalen.

- Jeg er rigtig glad for at være her i dag på jeres dejlige skole. Vi har netop underskrevet en aftale om et meget vigtigt partnerskab. Vi kommer til at arbejde for skoler som jeres rundt omkring i Grønland. Formålet er at lave programmer for jer, uanset om I går i 1. eller 9. klasse, så I kan udvikle jeres evner i at tænke kreativt og måske få en ide til at etablere egen virksomhed, forklarede Margaret Ellis over for børnene.

USAID yder 2,8 millioner kroner
Ifølge aftalen vil USAID yde 2,8 millioner kroner til arbejdet i Fonden for Entreprenørskab Kalaallit Nunaat over to år. Dermed bliver fondens arbejde med at udbrede entreprenørskab og innovation fra folkeskoleniveau til videregående uddannelser i Grønland skubbet gevaldigt i den rigtige retning.

En del skolelærere i Avanersuup Atuarfia i Qaanaaq, Prinsesse Margrethe Skolen i Upernavik og Atuarfik Mathias Storch i Ilulissat har allerede været på kursus i entreprenørskab, som de skal videregive til lærere og skoleelever. Og flere lærere vil komme på kursus i den kommende tid.

Stadig henvendt til skoleeleverne forklarede Margaret Ellis videre:

- Hvis man eksempelvis vil starte en butik, så er man nødt til at overveje, hvordan man kan skaffe penge nok til købe en butik og ansætte folk, som kan arbejde for en. Og det er hvad programmet kan hjælpe jer til at opnå, så I kan tænke på, hvad er en god ide, og hvordan kan jeg videreudvikle det til en forretning. Så det er en rigtig god mulighed for jer, så I kan arbejde for jer selv og blive ledere. Det vil vi hjælpe jer med.

Derefter opfordrede Margaret Ellis Air Greenlands administrerende direktør, Jacob Nitter Sørensen, til at fortælle sin egen historie.

Nitter’s pilotdrøm

- Jeg ønskede at blive en pilot, men tænkte, at det vil blive meget svært at opnå. På daværende tidspunkt var alle piloterne fra Norge, Sverige, Danmark og England, så jeg tænkte, at det må blive alt for svært at blive pilot. Men så havde jeg en skolelærer, der sagde til mig; ”Jacob, du kan blive lige hvad du vil. Du kan blot sige det højt og tro på det. Du er lige så god som alle andre, der kommer fra andre lande.” Og det var det, der holdt mig i gang. Og det er derfor, at jeg i dag er CEO i Air Greenland. Og en af jer kan blive CEO i Air Greenland eller som Margaret sagde, blive chef i egen forretning, blive kaptajn på et stort fiskeskib eller noget helt andet. Og det er det, vi vil undervise i, så I kan blive hvad som helst, I drømmer om, fortalte Jacob Nitter Sørensen på engelsk.

Både Nitter og Margaret Ellis understregede vigtigheden af at lære noget i skolen og lytte til, hvad læreren siger i timerne, og at børnene ikke skal holde sig tilbage med at stille spørgsmål under timen, så de kan lære mere. Margaret spurgte derefter, om nogen havde spørgsmål.

En af drengene rykkede hovedet i retningen af Nitter og spurgte på grønlandsk: ”Er han en CEO?” Da han fik det bekræftet, kiggede han og hans sidekammerater overrasket og smilende på hinanden og kiggede beundrende tilbage på Nitter.

Samarbejdsaftalen kom i stand som led i de seneres års øgede samarbejde mellem USA og Grønland.

USAID er USA's udviklingsbureau, som står for at yde amerikansk bistand i andre lande.

Fonden for Entreprenørskab Kalaallit Nunaat arbejder for at udbrede entreprenørskab og innovation på uddannelsesområdet startende fra folkeskolen til de videregående uddannelser.

Se billeder under teksten.

Tekst og foto: Káte Hansen, khan@avannaata.glFormanden for fonden, Jacob Nitter Sørensen, og Margaret Ellis underskrev partnerskabsaftalen.Et fællesbillede fra ceremonien. Forrest i midten sidder Margaret Ellis, Jacob Nitter Sørensen og Palle Jerimiassen, borgmester i Avannaata Kommunia.