airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Savner velovervejede retningslinjer for Corona

24. november 2021

Skrevet af: Palle Jerimiassen (AT), borgmester i Avannaata Kommunia

Jeg vil gerne starte med at fortælle om de udfordringer vi møder i forbindelse med coronasituationen i Upernavik, som er en del af vores kommune. Først, er det vigtigt at gøre opmærksom på, at vi i Avannaata Kommunia har særlige forhold. Der er mange hjem som er overbefolkede i vores bygder, det gælder for cirka 30% af alle hjem. Overbefolkede hjem er defineret som en bolig med to eller flere personer pr. rum, når køkken, bad og entré ikke regnes med.

Det betyder, at smittespredningen med Corona kan gå meget hurtigt i Nordgrønland, da du her finder mange overbefolkede hjem. Derfor er det ikke overraskende, at det er tilfældet med høj smittespredning på nuværende tidspunkt i Upernavik.

Hvis vi ser hvordan coronasmitten har indflydelse på den kommunale organisation, så er det meget uheldigt. Alderdomshjemmet i Upernavik har i forvejen meget ustabil arbejdskraft og svært ved at rekruttere medarbejdere. Det er blevet endnu sværere med coronasmitten i alderdomshjemmet.

Derfor er det en stor udfordring, hvis coronasmitten stiger. I byen finder du to institutioner for dagtilbud, her er også store udfordringer med personale. Jeg fik meldingen, at næsten alle medarbejdere er taget hjem pga. symptomer på Corona.

Det betyder, at de skal testes og blive hjemme indtil svaret forelægger.

Nu har jeg eksempelvis to kommunale institutioner som er ved at blive lukket pga. personalemangel. Jeg håber, at I kan se hvor jeg vil hen - hvis ikke vi har en velovervejet strategi for Corona, kan det have store konsekvenser for samfundet. Det er vigtigt, at kommunale institutioner kan varetage borgerbetjeningen på forsvarlig vis, her betyder stabil arbejdskraft rigtig meget.

Vi har set, at sundhedsvæsenet har begrænset testkapacitet. Når vores medarbejdere ikke har adgang til test, eller mangler svar fra deres test, så kan de ikke komme på arbejde. Sundhedsvæsnet som i forvejen er presset, er heller ikke gearet til at modstå en evt. stor samfundssmitte med Corona. Derfor skal sundhedsvæsenet ikke presses yderligere, da dens funktion - nemlig at passe på borgerne ikke skal forringes.

Jeg kan liste flere problemstillinger op, men det hjælper ikke.

Derfor vil jeg være løsningsorienteret og pege på modeller som kan skabe tryghed og stabilitet blandt borgerne.

  1. Smitten er høj i Danmark, genindfør 5 dags karantæne ved indrejse til Grønland, og fremvisning af negativ test
  2. Bosted lukkes, eksempelvis Upernavik på nuværende tidspunkt, indtil coronasmitten er under kontrol
  3. Øge testkapaciteten, dvs. indkøb af testapparater i hver by. Hvis ikke det er muligt, indfør kviktest i hver by, så alle med symptomer kan få adgang til test
  4. Begræns superspreder begivenheder

I dag har Naalakkersuisut ikke en strategi for Corona. Det skaber utryghed blandt borgerne, og erhvervslivet oplever ustabilitet og usikkerhed.

Jeg vil gøre opmærksom på, at ovennævnte skal gælde, når vi har højt smittetryk. Vi har brug for tryghed og stabilitet, hvis vi alle skal komme videre. Derfor beder jeg Naalakkersuisut at tage situationen alvorligt og udarbejder en velovervejede strategi for Corona.

Palle Jerimiassen

Borgmester i Avannaata Kommunia