airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Avannaata: Vi skal være mere aktive

Kommunalbestyrelsen i Avannaata kommunia ønsker at alle borgere i hele kommunen, fra børn til ældre, skal have mulighed for at benytte sig af sportshaller og andre aktivitetstilbud.
15. marts 2022
Borgmester Palle Jerimiassen fremlagde for ansatte i Ilulissat Hallen, Sermermiut, forebyggelseskonsulenter samt Peqqinneq Sunngiffilu, for at inddrage dem i de ideer og målsætninger kommunalbestyrelsen har fremsat.
Kommunalbestyrelsen vil gerne være med til at støtte op om flere aktive borgere i Kommunen. Derfor skal der flere aktiviteter til, i både byer og bygder.
”Vi skal inspirere vores børn og unge til at være mere aktive, vi skal væk med den tankegang, at ”det plejer vi at gøre”. Vi skal være nytænkende, for at skabe bedre rammer for alle vores borgere”, forklarede borgmester, Palle Jerimiassen.
Visionen er, at offentlige væresteder skal være tilgængelige for alle byens borgere. Sportshallen skal ikke blot være en sportshal, men en hal med forskellige aktiviteter, for alle. ”Når børn løber rundt på gangene oppe i hallen, hører jeg tit personalet sige, at man ikke må løbe rundt på gangene, men lad dem gøre det, lad dem lave et gangløb, hvor de på deres egen måde med sjov og leg kan få rørt sig, i stedet for at sidde stille”, forklarer Palle Jerimiassen.
Han fortæller endvidere at der ikke skal være begrænsninger, men muligheder. Dettes gøres ved at åbne op for muligheden om at spille E-sport, der lige nu er en kæmpe succes i andre lande. Men ikke kun E-sport skal være tilgængelig, også rappelling, sansehal bordbold eller Air Hockey skal være en mulighed.
Kommunalbestyrelsen har dog også et ønske om at inddrage alle aldre. Et ønske om en multihal er på tale, hvor der både skal være plads til at have et afslapningshjørne, et areal til E-sport, og areal til forskellige fysiske aktiviteter. Borgerne skal have mere medbestemmelse, og der skal være plads til et samlingssted for alle byens borgere. På den måde er det med til at tiltrække folk, som kan lade sig inspirere af andre.
”Hvis nu en bedstemor sidder og strikker i det ene hjørne og hendes barnebarn løber rundt på gangene og leger tag fat, mens faren i rummet ved siden af, spiller fodbold, og moderen sidder ved caféen, så har vi skabt et samlingssted for folk, og på den måde inspirere det andre til at lave forskellige aktiviteter”,
forklarer Palle Jerimiassen.


Aktive børn får brugt energi og får et fællesskab sammen med andre, vi skal sørge for at børnene har noget at lave, børn der keder sig, er dem der laver hærværk”, fortæller Palle Jerimiassen.

Kommunalbestyrelsen i Avannaata Kommunia ønsker at være med til at bidrage til en aktiv og sund kommune. De vil i samarbejde med de forskellige afdelinger i alle byer styrke fællesskabet for alle aldre, og på den måde få borgerne til at interessere sig mere for alle slags fritidsaktiviteter.
Kortspil aftener et samlingssted for forskellige foreninger et sted for loppemarked, eller kor aftener er blot nogle af idéerne for at skabe mere fællesskab. Mulighederne skal være åbne.
”Ved at skabe nogle nye værdier, så kan vi i fællesskab skabe et endnu sundere miljø for alle aldre”, siger Palle Jerimiassen.
Avannaata Kommunia har stillet bordtennisborde op i Ilulissat hallen, til fri benyttelse. Foreninger kan gratis gøre brug af mødelokaler, i forskellige byer.