airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Selvstyret skal tage et ansvar

Skrevet af: Palle Jerimiassen (AT), borgmester i Avannaata Kommunia.
Om to år får Ilulissat en ny lufthavn, her vil forholdene ændre sig markant. Det tvinger os alle sammen i samfundet til at handle således, at vi tager et ansvar.
3. juni 2022

Min forståelse er den, at lufthavnen vil skabe en stor økonomisk vækst i hele kommunen. Derfor har vi udarbejdet et byudviklingsprogram, som dækker behovet for at rumme erhvervslivet interesser. Der vil eksempelvis komme flere turister til byen. Det betyder, at byen vil få brug for flere hænder, som i sidste ende betyder at boligmassen skal øges. Den kommende lufthavn vil have en stor indvirkning i samfundet.

 

Jeg har lige holdt et lufthavnsseminar i Nuuk, hvor vi forsøgte at kortlægge forskellige problemstillinger som står i vejen for byudviklingen. Her er vandspærrezonen en stor forhindring. Det er for mig og kommunalbestyrelsen svært at forstå, hvordan Selvstyret kan være uforstående overfor problemstillingen. Hvis ikke vi kan dække erhvervslivets behov, betyder det i sidste ende mindre indtægter for os alle i samfundet.

Lufthavnen vil medføre udvidelse af byen, her er ikke så mange muligheder, da unesco sætter begrænsninger mod sydlige del af byen. Derfor er det afgørende, at vi finder en fælles løsning alle sammen. Men desværre er min forståelse den, at Selvstyret mangler midler eller har manglende interesse for at løse problemstillingen. Hvis nuværende rammer ikke ændres, så vil der være status quo som ikke er holdbart for nogen af os. 

Som jeg sagde i begyndelsen, så skal vi alle sammen tage et ansvar, så den kommende lufthavn kan være med til at sikre velfærd i kommunen. Det er for mig meget umotiverende at samarbejde med Selvstyret som ingen interesse viser på den måde, at de ikke har lavet nogle håndgribelige planer for hele det kommende projekt. Kommunen har gjort meget, udarbejde planer, strategier og afsætte midler. Derfor beder jeg inderligt, at Selvstyret tager ansvar og samarbejder med kommunen om et fælles projekt, så det kan være til gavn for hele landet.

 

/Palle