airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Grønlands Nationaldag fejret

21. juni 2024
21. juni 2024

Grønlands Nationaldag fejret

Fra tidlig morgen var indbyggere og gæster i Avannaata Kommunia klar til at fejre Grønlands Nationaldag fredag d. 21. juni 2024.

Også i år blev det mange steder en smuk folkefest fyldt med fællesskab og fejring.

Udover fælles morgensang, morgenmad og flaghejsning, så holdt politikere og borgere taler og både den ældre og unge generation fik mulighed for at sige ord.

 

Den legendariske sælfanger-konkurrence, hvor det gælder om at være først i land med en friskfanget sæl, blev også afholdt i flere byer og de hurtigste fangere blev belønnet med præmier.  I Uummannaq var det Qaavi Kruse, der blev først med en sæl og Apollo Skade nr. 2.

Sælkødet blev delt ud og familie og venner mødtes i naturen til fælles stegning af kød og spæk – eller indendørs i forsamlingshuse og haller til andre aktiviteter.

 

Mange foreninger, institutioner og enkelt personer bidrog til underholdningen og fællesskabet med blandt andet musik, maskedans, polka, moderne dans og korsang.

 

Indbyggere blev hædret med særlige priser for fx at styrke kultur og mangfoldighed og for deres inspiration. I Uummannaq gik kulturprisen til Nuka Nilsen som har været aktiv i Qimusseq i 10 år og på andre  måder arbejdet for at bevare hunde.  To kulturopmuntringspriser gik til  Heidinnguaq Jensen og Hans Peter Sigurdsen.

Kommunalbestyrelsen var også mødt talrigt op til fejring af Nationaldagen.

 

I Ilulissat var det borgmester Palle Jerimiassen (AI), der holdt tale på kommunens vegne og du kan finde den her

I Upernavik holdt kommunalbestyrelsesmedlem Knud Kleemann (A), tale og i Uummannaq kommunalbestyrelsesmedlem Elisabeth Nielsen (S).

 

…………………

Grønlands Nationaldag blev indført i 1983 af det daværende Hjemmestyre, som en tradition, og er således et af flere udtryk for en national identitet, der også afspejles i flaget, beklædningen, sangen og sproget.

Fejringen sker på årets længste og dermed lyseste dag.