airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Borgmestre: Finansloven er en ommer

Naalakkersuisut er økonomisk uansvarlige, når de sender sparekrav videre til kommunerne, mener landets fem borgmestre.
4. september 2018

Borgmester i Qeqqata Kommunia, Malik Berthelsen, er langtfra imponeret over det finanslovsforslag, som Naalakkersuisut fremlagde i sidste uge. Malik Berthelsen mener at Naalakkersuisut i finanslovsforslaget, lægger en lang række af selvstyrets opgaver over til kommunerne.

 

”Det ser ud som om Naalakkersuisut har tænkt, at der ikke var nogen grund til at få økonomien til at hænge sammen. Det kan kommunerne gøre i stedet”, siger Malik Berthelsen(S).

 

Og han står ikke alene med sin utilfredshed. Alle landets fem borgmestre bakker op om kritikken af finansloven.

 

Helt konkret bliver kommunerne beskåret 20 millioner kroner i bloktilskud, samtidig med at flere opgaver bliver lagt ud til kommunerne.  I år er det eksempelvis planen, at kommunerne skal overtage boligområdet fra selvstyret. Samtidig har Naalakkersuisut lanceret en ambitiøs indsats mod seksuelle overgreb, som stiller en lang række krav til kommunerne.

 

”Vi er glade for at få nye opgaver. Vi er alle gået ind i lokalpolitik, fordi vi brænder for at løse den slags opgaver. Naalakkersuisut binder bare vores ene hånd på ryggen, når de beder os om at løse flere opgaver, og samtidig beskærer de penge vi skulle bruge til formålet”, siger borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemnitz Narup (IA).

 

Borgmestrene påpeger samtidig på, at Naalakkersuisut nu bryder en afgørende gentleman-aftale med kommunerne. Det såkaldte DUT-princip.

 

”Vi har i over ti år været enige om at penge skulle følge opgaven, men det er vi åbenbart ikke enige om længere. Det er simpelthen for billigt af Naalakkersuisut, at kalde sig økonomisk ansvarlige, samtidig med at de sender udgifterne videre til kommunerne”, siger borgmester i Avannaata Kommunia, Palle Jerimiassen (S). 

 

Ved fremlæggelsen af finansloven pointerede Naalakkersuisoq for finanser, at det er vigtigt at kommunerne også er sparsommelige. Det er vi allerede, slår de fem borgmester fast. 

 

”Tal fra Grønlands Statistik viser klart, at selvstyreadministrationen vokser, mens antallet af ansatte hos kommunerne ligger stabilt. Selvstyret har altså langt mere behov for at se kritisk på deres udgifter end kommunerne”, siger borgmester i Kommune Kujalleq, Kiista P. Isaksen (S).

 

De fem borgmestre mener også, at Naalakkersuisut bør overveje, hvad de ønsker at spare på. De kolde eller de varme hænder?

 

”Kommunerne er sat i verden til at servicere borgerne. Vi passer børn, driver skoler og tager os af de ældre. Selvstyret administrerer. Vi skal sikre, at vi holder fokus på det vi er sat i verden til – nemlig en god service overfor borgerne, siger borgmester i Kommune Qeqertalik, Ane Hansen (IA).