airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Ny handicapvenlig elevhjem i Ilulissat

Skoleelever fra ældstetrinnet, der skal bo på elevhjemmet, kommer fra fire bygder omkring Ilulissat.
13. oktober 2021

Elevhjemmet vil i de nærmeste dage være klar til at tage imod 16 skoleelever fra Ilulissat’s omkringliggende bygder; Ilimanaq, Oqaatsut, Qeqertaq og Saqqaq.

- Det nye elevhjem er tilpasset således, at handicappede skoleelever kan bo der, og der er en rampe, så kørestolsbrugere har adgang til bygningen. Elevhjemmet er bygget i tre separate områder, så ild og røg ikke spredes, hvis der skulle opstå en brand. Der er truffet de samme sikkerhedsforanstaltninger for samtlige værelser, siger Nivi Amossen, der er leder i elevhjemmet.

12 ansatte
Elevhjemmet skulle oprindelig have været taget i brug ved skolestart, men på grund af forsinkelser i byggeriet vil den officielle indvielse foregå den 25. oktober.

Der vil være 12 ansatte på elevhjemmet, hvoraf to er kokke, en rengøringsassistent og syv socialarbejdere.

- Vi glæder os til skoleelevernes ankomst, for de skulle oprindelig have været ankommet til skolestart efter sommerferien, men efter de ændrede planer ankommer de kommende beboere på elevhjemmet fra den 14. til den 16. oktober, og det ser vi rigtig frem til, siger Nivi Amossen.

Der er ti års undervisningspligt i Grønland, og eftersom bygdeskolerne kun giver mulighed for undervisning til og med 8. klasse, er skoleeleverne nødt til at tage ind til den nærmeste by og modtage undervisning.

- I den forbindelse tilbydes samtlige skoleelever mulighed for at færdiggøre folkeskolen, og hvis skoleeleverne skal kunne deltage i undervisningen i byen, skal der oprettes elevhjem. Skoleelever kan bo på elevhjemmet fra 9. klasse, men forældrene til børn i 8. klasse har også mulighed for at ansøge om at lade deres barn bo på elevhjemmet, forklarer Nivi Amossen.

Elevhjemmet har plads til 21 skoleelever.

Se billeder fra elevhjemmet nedenunder.

Tekst og foto: Káte Hansen, khan@avannaata.gl 

Elevhjemmet har en handicaprampe, så kørestolsbrugere har adgang til bygningen.

Toilet og badeværelse, beregnet til en handicappet skoleelev.

Et rummeligt værelse til en handicappet skoleelev. Der er toilet og bad samt tøjskabe i tilknytning til værelset. Sengerammerne er endnu ikke ankommet.

To skoleelever skal bo sammen på et værelse med eget bad og toilet.

Spisekøkken med fryse- og køleskabe, mikroovn samt opvaskemaskine, som er beregnet til skoleeleverne. Skoleeleverne får daglige pligter som at tømme opvaskemaskine, tørre af, støvsuge og hvad der ellers hører med i et almindeligt hjem.

Et kig ind i dagligstuen.

Køkkenet med alskens moderne udstyr.

Rengøringspersonalet er ved at lægge sidste hånd på rengøringen, inden værelserne tages i brug.

Cykelskur med plads til mange cykler.