airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Ændringen er uacceptabel

For ti år siden var fiskeriet med hellefisk struktureret meget anderledes i forhold til i dag. Siden da har vi gennemgået reform af det kystnære fiskeri med hellefisk, her har vi i Avannaata Kommunia samlet erfaringer og viden i forhold til hvordan fiskeriet bedst kan forvaltes
21. december 2021

Fiskeriet har stor betydning for vores borgere og virksomheder i kommunen, derfor skal ændringer gøres med omtanke. Jeg er derfor ikke enig i de ændringer Naalakkersuisut har foretaget, således månedskvoterne afskaffes for jollefiskere. Det er uacceptabelt, og det hverken holdbart for borgere, virksomheder eller kommunen.

Vi har tidligere prøvet, at kvoterne blev opbrugt allerede midt på året, konsekvenserne på daværende tidspunkt var kolossale. Det har Naalakkersuisut ikke føling med, da beslutningstagerne er så langt væk fra virkeligheden. Derfor er det meget nemt at lave ændringer. Men vores erfaringer var, at medarbejderne i fabrikkerne blev arbejdsløse. Efterfølgende var det svært at rekruttere gode medarbejdere. Vi arbejder på at gøre fiskeindustrien til en attraktivt arbejdsplads. Med de ændringer der er blevet foretaget, er det svært at komme i mål med det.

Fiskeriet baserer sig på først til mølle princippet. Derfor vil den menige fisker have travlt med at komme først, men problemet er her, at det vil gælde for alle fiskere. Det betyder i sidste ende, at kvoten vil blive opfisket meget hurtigt. Midt på året, vil fiskeren ikke længere have et eksistensgrundlag. Det har vi set tidligere, og det har store konsekvenser for mange familier og dermed børn. Det er ikke nemt for en fisker at skifte fag.

Derfor er det dumt at tro, at fiskeren eksempelvis vil blive en håndværker som arbejder fra 8-16. Derfor forstår jeg stadigvæk ikke hvorfor Naalakkersuisut laver de ændringer som vil gælde i det nye år. Det er ikke gennemtænkt og ødelæggende for den struktur vi har bygget op igennem de sidste 10 år. Jeg synes, at vi har fundet en bæredygtigt struktur for fiskeriet. Her tænker jeg, at virksomheder kan beskæftige medarbejdere hele året, og dermed eksportere fisk til udlandet. Fiskeren kan forsørge sin familie hele året og have en struktureret hverdag. Derfor er det mit håb, at Naalakkersuisut ændrer beslutningen, således månedskvoterne indføres igen.

Skrevet af: Palle Jerimiassen (AT), borgmester i  Avannaata Kommunia