airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Pressemeddelelse: Avannaata får nu også et lokalråd

Nyt lokalråd skal bringe flere lokale kræfter sammen om at forebygge kriminalitet. Avannaata
Kommunia er den tredje kommune i Grønland, som indgår aftale med Grønlands Politi om at
oprette et lokalråd.
29. juni 2023

I Grønlands nordligste kommune skal udfordringer med forskellige former for kriminalitet under lup, og flere skal involveres i at finde løsninger på tværs af lokalsamfundet.

Avannaata Kommunia og Grønlands Politi har nemlig indgået samarbejde om at oprette et lokalråd.

Avannaata Kommunia bliver dermed den tredje kommune i Grønland, der nu har sit eget lokalråd, og det kan blive et vigtigt skridt i forhold til at sænke og forebygge kriminaliteten i Nordgrønland, forklarer politikommissær Palu Eriksen, der er leder af Ilulissat Politidistrikt:

”Vi har allerede et godt samarbejde mellem kommunen og politiet. Med lokalrådet får vi endnu flere lokale parter involveret, og det kan styrke forebyggelsen af kriminalitet lokalt, fordi flere involveres i at finde de gode løsninger,” siger politikommissær Palu Eriksen.

Borgere og ildsjæle med vigtige pointer
En vigtig erfaring fra andre kommuner i Grønland og Danmark er, at det brede samarbejde skaber nye løsninger til at håndtere kriminalitet. Lokale ildsjæle, erhvervsfolk, foreningslivet og andre lokale aktører var derfor inviteret til indledende møder i Ilulissat og Uummannaq. Her blev udfordringerne med kriminalitet blandt andet kortlagt, og alt fra visioner og formål til problemstillinger og ideer blev vendt.

”Borgerne skal føle sig trygge der, hvor de bor. Hvis man nu synes, det er for mørkt på et bestemt sted i byen, så kan man henvende sig til lokalrådet. Så vi bliver flere om at sikre en tryghed i hverdagen,” siger direktør i Forvaltning for Udvikling, Aka Grønvold.

Workshoppen havde også input fra politifolk fra København Vestegns Politi, som delte ud af deres erfaringer med mange års lokalrådsarbejde. Det gjorde de sammen med repræsentanter fra Herlev Kommune, Albertslund Kommune og Tåstrup Kommune. Der blev også delt erfaringer fra de grønlandske kommuner, der allerede har et lokalråd.

Borgmester ser frem til samarbejdet

Lokalområdet har allerede etableret med medlemmer Uummannaq, Upernavik og Ilulissat. Senere skal Qaanaaq også med. Borgmester Palle Jerimiassen forklarer:

”Lokalrådet er helt nyt for alle parter. Det er et frø, der skal have lov til at slå rødder og vokse, inden vi kan høste resultaterne. Vi starter i Ilulissat, Uummannaq og Upernavik, og når det er kommet godt i gang, fortsætter vi i Qaanaaq,” siger Palle Jerimiassen, Avannaata Kommunia.

”Jeg glæder mig meget til samarbejdet og endnu mere til de resultater, der kommer ud af det. Parterne forpligter sig til at bringe konkrete løsninger og handlinger ind i Lokalrådet, og engagerede borgere får mulighed for direkte at komme med løsningsforslag og lokal viden. Det, tror jeg, kommer til at gøre en stor forskel i forhold til vores tidligere kriminalitetsforebyggende indsatser.”

Foruden Avannaata Kommunia er der også oprettet lokalråd i Kommune Kujalleq og Qeqqata Kommunia. Ifølge planen arbejder Grønlands Politi på, at alle landets kommuner har lokalråd inden årets udgang.