airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Brandfolk i Oqaasut får ros og hæder 

”Det er meget sjældent at frivillige brandfolk får ros og anerkendelse for deres arbejde, men det skal de have nu,” siger John Stavensø Hansen, medejer af tømrer- og bygningssnedkervirksomheden ST & Søn Aps i Ilulissat.
9. juni 2023

Lokal håndværker uddeler ros og kontant hæderspris til frivillige brandfolk

Det var kun takket være en hurtig og professionel indsats fra 5 frivillige brandfolk i Oqaatsut, at en brand i et hus i bygden i foråret blev slukket hurtigt og effektivt.

”Det er meget sjældent at frivillige brandfolk får ros og anerkendelse for deres arbejde, men det skal de have nu,” siger John Stavensø Hansen, medejer af tømrer- og bygningssnedkervirksomheden ST & Søn Aps i Ilulissat.

De 5 frivillige brandfolk får ud over ros også 1000 kr hver fra ST Søn Aps.

John Stavensø Hansen synes, at det er alt for sjældent, der bliver sat pris på de frivillige brandfolk.

”Vi kan jo alle sammen gøre noget for at rose brandfolkene og jeg håber, at det kan være med til at opmuntre andre til at melde sig. Det var jo kun fordi, de var lokalt i Oqaatsut og så hurtigt blev samlet, at de kunne slukke branden så effektivt,” siger John Stavensø Hansen, som selv tidligere har været brandchef i kommunen i 8 år.

Branden i Oqaatsut opstod formentlig fordi, en skibsovn blev for varm og en af de lokale brandfolk så, at der pludselig kom røg fra huset. Han kaldte sine kollegaer sammen og med pulverslukkere lykkedes det dem at slukke branden og begrænse skaderne meget.

”De brugte slet ikke vand, kun pulverslukkere og det er ret imponerende, at de kunne slukke branden.”

I det gamle hus var væggene isoleret med træuld og det er formentlig fordi, der var ret tyk pap på væggene, at branden ikke spredte sig hurtigere, vurderer han.

John Stavensø Hansen husker, hvor svært det nogle gange var at finde frivillige brandfolk, da han fungerede som brandchef.

”Men så sagde jeg, at så må vi jo begynde at tage damer ind. Så kunne de lige pludselig godt melde sig, ” siger han med et stort smil.

Af Dorthe Olander

Foto er fra venstre beredskabsinspektør Kristian F.Davidsen, Ilulissat, de frivillige brandfolk i Oqaatsut Paulus Gabrielsen,Steen Gabrielsen, Erik Olsen og Lars Fleischer. Sønnen i firmaet, Niels Christian Stavensø Sandgreen står ydersttil højre og overrakte hædersprisen fra tømrer- og snedkerfirmaet ST & SønAps.