airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Hundekoordinator til virksomheder: - Stop fodring af ræve

Hundevaccinatørerne i Ilulissat har i den seneste tid været nødsaget til at skyde adskillige ræve, der er kommet for tæt på byen. Årsagen til nærgående ræve er, at ansatte fra visse virksomheder fodrer rævene.
22. marts 2021
- Det er en rigtig farlig kombination, at ansatte fra visse virksomheder, som vi ikke ønsker at røbe navnene på, fodrer rævene og dermed vænner dem til at bevæge sig ind i byen. Især løsgående hundehvalpe, der endnu ikke er vaccineret, er i fare for at komme for tæt på mulige rabiesbærende ræve og risikerer at blive smittet med rabies, og på den måde kan smitten uforvarende spredes blandt andre hunde. Vi opfordrer derfor virksomhederne til at indskærpe over for deres ansatte, at det ikke er hensigtsmæssigt at fodre ræve, og at det straks skal indstilles, siger Ilannguaq Hansen, hundekoordinator i Ilulissat.

Hundekoordinatorerne bliver af og til ringet op af borgere, der har observeret ræve i byen. Flere ræve er således set i beboede områder som Nuussuattaaq ved Hotel Arctic og ved lossepladsen, ligesom det er blevet almindeligt at se billeder af ræve i byen på lokale sociale medier.

- Når rævene fodres, vænnes de til at bevæge sig ind i byen, og de mister deres skyhed over for hunde og mennesker. Vi tager derfor borgernes alarmeringer om ræve meget alvorligt, og vi har indtil videre skudt en del ræve, oplyser Ilannguaq Hansen.

Hundekoordinatoren fortæller, at det nogle gange kan være vanskeligt at fange ræve, netop fordi de er snu dyr. Han har således tidligere forgæves jagtet en ræv fra den ene ende af byen til den anden, nemlig fra Atersuit området til Sermermiut området.

- Så sent som sidste år var der en tøjret hund, der havde dræbt en ræv, der viste sig at have rabies. Hunden var heldigvis vaccineret mod rabies og undgik dermed at blive smittet. En anden gang blev en udefrakommende mand overrasket af en ræv ved pontobroerne. Manden skød ræven, der også viste sig at have rabies. Så vi har gode grunde til at opfordre virksomhederne til at stoppe fodringen af ræve, pointerer Ilannguaq Hansen.

Tekst: Káte Hansen, khan@avannaata.gl