airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Ti kursister fra Qaanaaq får certifikater som maskinførere

Ti mænd og kvinder fra Qaanaaq, der har været på kursus i Råstofskolen i Sisimiut, har fået certifikater som maskinførere og har derudover fået beviser i Arktisk førstehjælp.
9. april 2021
Otte mænd og to kvinder fraQaanaaq, der har fået certifikater som maskinførere, fra venstre: StormPetersen, Kaaleerak Kristiansen, Pualuna Kivioq, Jørgen Kristensen, LisaDaorana Jensen, Johanne Thorleifsen, Jacob Jensen, Martin Qujaukitsoq, OlePeter Nielsen og Putdlaq Duneq. Instruktører fra Råstofskolen uden certifikateri hånden fra venstre: Nikolaj Møller, Qillaq Lennert, Knud Jakobsen og Kim Heilmann.
Otte mænd og to kvinder er netop vendt hjem til Qaanaaq, efter at have været på et fem ugers kursus på Råstofskolen i Sisimiut. Her fik de certifikater på, at de kan føre bulldozer, gummiged, gravemaskine, grader, dumper og rendegraver.

- De ti med certifikater er nu klar til at komme på arbejde ved den kommende mineaktivitet ved Moriusaq og kan arbejde ved lufthavnbyggerierne i Grønland. Enkelte af dem har endda udtrykt ønske om at komme på arbejde ved lufthavnsbyggeriet i Ilulissat, siger Mika Oshima Etah, leder i Majoriaq Qaanaaq.

Kurset kom i stand i samarbejde mellem Råstofskolen i Sisimiut, Dundas Titanium A/S og Majoriaq i Qaanaaq. Samarbejdet blev startet i 2018 i forbindelse med Dundas Titanium A/S’ tungsandsprojekt ved Moriusaq.

Allerede i 2019 fik fem fra Qaanaaq som de første certifikater som maskinførere. Et planlagt kursus for et andet hold måtte indstilles sidste år på grund af corona.

- Majoriaq Qaanaaq har i de seneste år gjort en rigtig god indsats for borgerne i Qaanaaq, så de kan få fast arbejde. Majoriaq har blandt andet i samarbejde med arbejdsmarkedsrådet i Qaanaaq haft projekter, hvor borgere kunne erhverve kørekørt, fordi efterspørgslen efter folk med kørekort vokser især om sommeren. I det hele taget har Majoriaq Qaanaaq koordineret kurserne med gode resultater, siger Thora Siegstad, fagschef for Majoriaq i Avannaata Kommunia.

Kursisterne fra Qaanaaq var på kursus fra den 22. februar til den 29. marts.

Tekst: Káte Hansen, khan@avannaata.gl
Foto: KTI

De ti kursister fra Qaanaaq er nu hjemme i Qaanaaq.