airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Ildsjæle og frivillighed styrker lokalsamfundet

Som kommune er vi stolte over det engagement, som mange viser i hverdagen. Det har stor værdi og gør vores kommune endnu mere spændende at bo og arbejde i.
18. januar 2023
Af borgmester Palle Jerimiassen, Avannaata Kommunia

I de kommende uger hylder og hædrer vi flere af de mange, mange mennesker, der gør noget særligt og helt frivilligt for at styrke lokalsamfundet.

I alle kommunens bygder og byer er der lokale, som gør en ekstra indsats med at træne unge sportsudøvere, invitere til fælles aktiviteter i lokalsamfundet eller på anden måde engagere sig frivilligt.

Mange idrætsudøvere fra kommunen har opnået gode resultater i det seneste år. Både individuelt og som hold.

Afholdelsen af grønlandske fodboldmesterskab og grønlandskmesterskab i Inuit Games er et par eksempler, hvor der er brugt mange timer af trænere, familie, venner og lokalsamfund på at arrangere, hjælpe til ved stævner og måske sørge for transport. At der er opbakning lokalt fra frivillige.

Nye undersøgelser viser, at grønlandske børn og unge er nogle af verdens mest aktive.Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler én times daglig fysisk aktivitet med moderat eller høj intensitet. Det lever hele 56 procent af de grønlandske skoleelever op til. Faktisk er grønlandske skoleelever dobbelt så aktive som danske og svenske børn, viser WHOs tal.  Så de nytter at gøre en ekstra indsats.

Andre frivillige og foreninger i kommunen brænder for at sikre julehjælp til trængte og gratis babytøj til nybagte mødre. Unge klima-aktivister kæmper for et bedre klima, og andre unge finder nye måder at sikre en bedre trivsel blandt unge, så antallet af selvmord minimeres. Et engagement, der i øvrigt blev hædret nationalt i 2022, og som vi også er stolte af.

I kommunen bestræber vi os på hele året at bemærke og anerkende det store antal timer og arbejde mange lægger i deres fritid. Nogle ildsjæle vil måske føle sig forbigået, når der uddeles hæder og priser. Men ligesom i Oscar-uddelingen, så er der mange og meget kvalificerede, der er nomineret, men kun én, der ender med at få statuetten. Men lad os være fælles om at huske dem alle.

Så mange tak til alle der yder en ekstra indsats i fritiden for at gøre Avannaata Kommunia til et godt og spændende sted at leve og arbejde.