”Sumi ulisarpit?”
”Brugsenimi sulisarpunga”. Malou koncentrerer sig, mens hun former sætninger på grønlandsk. Første opgave denne onsdag er, at alle starter timen med at fortælle hvad de hedder, hvor gamle de er og hvor de arbejder.
De grønlandske ord og især måder at udtale ord og sætninger kræver meget øvelse, synes flere af deltagerne på aftenskolen. Men det er arbejdet værd.
”Jeg vil rigtig gerne lære grønlandsk for jeg arbejder i Brugseni og betjener kunderne, så jeg vil gerne kunne tale med dem og forstå, hvad de fortæller mig, ” fortæller 35-årige Malou A. Jose.
Malou er uddannet sygeplejerske og har arbejdet en del år i Bahrain som sygeplejerske før hun og hendes mand, Bruce Jay P. Jose, kom til Grønland. Christian er håndværker og arbejder hos KJ.
”Det er dejligt at være her og vi vil gerne blive boende. Så vi er meget taknemmelige for, at kommunen tilbyder aftenskole i grønlandsk. Vi håber også, at der kommer aftenskole i dansk, så Malou kan få arbejde som sygeplejerske,” siger Bruce.
I Avannata Kommunia kører der 3 hold i grønlandsk i Ilulissat. De to hold er for dansktalende og det tredje for mennesker, der er engelsk-talende.
”Jeg arbejder i Royal Greenland og har nogle gode kollegaer, så jeg vil gerne vise respekt for dem ved at lære deres sprog,” siger Christian Reyes, 35 år, der er operator in production hos Royal Greenland.
Han er gift med Pamela Ignacio-Reyes, som også arbejder hos Royal Greenland. De kommer begge fra Filipinerne og har boet og arbejdet i knap 5 år i Ilulissat og vil gerne blive boende.
”Efter hver undervisning øver vi os med vores kollegaer på kontoret. De vil gerne hjælpe os med at blive bedre og jo mere grønlandsk jeg kan, jo bedre er jeg også som kollega,” siger Pamela Ignacio-Reyes, der arbejder som Quality Manager indenfor rejer.
”Vi håber, at der også kommer dansk-undervisning,” siger de to unge mens andre omkring dem nikker.
Avannaata Kommunia udbyder aftenskole i flere fag fx sløjd, grønlandsk tromme og øreringe i perler – i 2022/2023 er aftenskole gratis.