airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Vi skal sammen gøre noget ved klimaforandringerne

Børn ønsker mere genbrug, sortering af affald og bæredygtig energi
19. januar 2023

Budskabet fra børn og unge til politikere og medborgere var klart, da en fællesresolution fra Børnetopmødet 2022 blev fremlagt i Ilulissat: ”Vi ved for meget om klimaforandringer til at gøre ingenting”. Vi skal handle sammen, lyder de fra børnene.

”Hvorfor bruger vi så meget olie, som skaber større og større huller i vores ozonlag og gør vores klima mere ekstremt?” spørger børnene i papiret til politikerne. De foreslår, at der fx sættes større fokus på fx el-drevne busser og på at gå og cykle i stedet for at forurene med biler.

Børnene spørger også politikere lokalt og i Naalakkersuisut, hvorfor Grønland ikke bruger mere vand, vind og havenergi til at skabe elektricitet? ”Hvad er det vi venter på?” spurgte de i kulturhuset i Ilulissat.

Børn fra Avanaata Kommunia har sammen med andre børn fra hele landets Meeqqat Isummersorfii været til virtuelt Børnetopmøde i slutningen af 2022 i NAKUUSA. Det er resultatet af dét arbejde, der nu deles med kommunalpolitikere.

”Det er vigtigt at lytte til de unge og jeg er imponeret over deres indsats. Fra politisk side er der enighed om, at vi i Avannaata Kommunia skal styrke en række af de områder, som de unge også peger på, ” sagde borgmester Palle Jerimiassen, Avannaata Kommunia.

Borgmesteren takkede børnene for at engagere sig lokalt og tog imod børnenes ønsker, der blev afleveret i den orange NAKUUSA-bog.

”Avannaata Kommunia har en målsætning om Ilulissat skal være CO2-neutral i år 2030 og vi politikere er meget opmærksomme på, at vi udvikler på en bæredygtig måde. Det er vigtigt, at alle gør en indsats,” sagde borgmester.

Også skoleelever lyttede med fra salen på de spørgsmål.

”Hvorfor er vi ikke bedre til at genbruge vores ting? De fleste af de ting, som vi ikke gider have mere, er der andre, der kan få stor glæde af,”lyder det fra børnene

Sortering af affald er også et tema.

Børnene ønsker langt mere sortering af affald og at forbrænding af affald bruges til at opvarme huse.

Netop affaldssortering er i fokus i 2023 i Avannaata Kommune. Flere steder i Ilulissat er opstillet beholdere, hvor alle kan aflevere glas og metal. I 2023 kommer også større fokus på at alle sorterer og afleverer farligt affald. Farligt affald er fx batterier både de små og batterier fra bil/båd/snescooter-batterier, diverse kemikalier, spildolie, spraydåser, malingspande, spildoliebeholdere mv. Elektronik hører også til i farlig affald.

I 2023 vil mindre miljøstationer til aflevering af farligt affald opstilles i Qaanaaq, Upernavik, Uummaannaq, Illulissat og i Kullorsuaq. I de øvrige bosteder håndteres affaldet af Sullissivik. Som privat borger skal du ikke betale gebyr ved aflevering af farligt affald. 

Børnene viste vejen i praksis

Til arrangementet i kulturhuset i Ilulissat havde børnene selv sørget for, at isen i saftevandet kom fra havet og at der blev serveret en række traditionelle grønlandske lækkerier som fx sælspæk, tørret torsk, hvidhval og amasetter.

”Hvorfor bruger vi ikke de ressourcer, vi allerede har i vores land? Hvis vi bruger vores dyr, vores traditioner, vores mad og vores ressourcer, så kan vi skabe mindre import. Vi kan bruge de ting, vi har lokalt til at spise, bygge og skabe. Det kan skabe stolthed at bruge vores egne traditioner og en glæde i at skabe”, lød det fra børnene.

Du kan læse hele teksten til politikerne i kommunalbestyrelse og Naalakkersuisut

FAKTA

I Avannata findes to Meeqqat Isummersorfii – ét i Ilusissat og ét i Qaanaq. På flere folkeskoler findes lokale Nakuusaaqqat.

NAKUUSA’s formål er at sikre børn og unges medbestemmelse og indflydelse i deres kommune.

Avannaata Kommunia har netop fornyet en samarbejdsaftale med NAKUUSA for 2023-2025.